Nicolás Cock Duque-nek, a BioProtection Global (BPG) elnökének becslése szerint a bio-növényvédelem eszközeinek piaca a 2018. évi 2,5 milliárd dolláros értékkel szemben, ebben az évben elérheti a 4 milliárd dollárt, ami 60 százalékos növekedést jelent – olvashatjuk a news.agropages.com, angol hírportálon.

A növekedés mozgató rúgója – az ENSZ „fenntartható fejlődési célkitűzéseinek” teljesítése mellett – a fogyasztóknak a biztonságos élelmiszerek iránti megnövekedett igénye. A BPG szerint a szóban forgó eszközök világszerte különösen fontos szerepet játszanak a talajok termőképességének megőrzésében és helyreállításában is, amely ugyancsak elengedhetetlenül szükséges a világ 2050-ig 9 milliárd főre szaporodó népességének ellátásához.

paradicsom

A bio-növényvédelmi eszközök fontos szerepet játszanak majd a megnövekedett népesség ellátásában – fotó: Pixabay

A biológiai növényvédelem eszközeit a hagyományos növényvédelem eszközeivel és módszereivel párhuzamosan, harmonikusan összeegyeztetve – és a klímaváltozás hatásait figyelembe véve – lehet alkalmazni. Ennek során nagyon fontos a biológiai növényvédelemmel kezelt termékek fogyasztókkal való elfogadtatása és a nemzetközi kereskedelemben korlátozás nélküli alkalmazhatósága.

Az élelmiszer-kibocsátás szükségszerű, számottevő növelésében különösen fontos feladat hárul Brazíliára, valamint a latin-amerikai és az afrikai körzetekre, ahol a legnagyobb tartalékok vannak, mivel a termésátlagok itt egyelőre messze elmaradnak az Európában és Észak-Amerikában elértektől. „Latin-Amerika és a szub-szaharai övezet jelentik a legnagyobb tartalékokat, a művelhető szántóföldek területének növelésében vagy bioregeneratív módszerekkel történő helyreállításában” – mondta Duque.