Az agrarheute.com, német nyelvű hírportál a közelmúltban lehangoló képet festett a németországi árvizek által a növénytermesztésben okozott károkról.

Hatalmas árvizek Európában

Június első napjaiban a két legdélebben fekvő német tartományra helyenként akkora árvíz csapott le, amilyen – helyi szakértők szerint – évszázadonként legfeljebb egyszer fordulhat elő. Ezek az árvizek már eddig is helyrehozhatatlan károkat okoztak a térség mezőgazdaságában, és még sokkal súlyosabbakkal fenyegetnek.

Növelte a tragédiát, hogy az árvíz hirtelen jött, és nem lehetett rá felkészülni, így a gazdák elsősorban az épületeiket és állataikat igyekeztek menteni.


Víz alatt az őszi vetések

A feltartóztathatatlan árvizek nyomán hatalmas területű őszi vetések kerültek víz alá, ami – ha egy hétnél tovább tart – teljes megsemmisüléssel fenyegeti azokat, főleg a burgonya, a cukorrépa és a gyökérzöldségek esetében. Más növények esetleg átvészelik az elöntést, ha leveleik nagy része a víz fölött marad. A hamar beérő zöldségek viszont már nem lesznek értékesíthetők.

Ugyanakkor, a kiáradt víztömegek nyomása mindenütt megemeli a talajvíz szintjét, és ezzel a szárazon maradt területek növényállományát is károsítja. Az elöntött talajokat, az árvizek levonulásával legfeljebb rövid tenyészidejű, köztes növények vetésével lehet hasznosítani, de az nem pótolja az eddigi károkat.

A helyi gazdák még nem tudják megmondani, hogy mekkora lesz a kiesés - fotó: pexels.com

A víznyomást átvészelő növényeknél is a gombafertőzések (többek között a szeptóriás levélfoltosság és a fuzárium) jelentős terjedésével kell számolni, ezért a terméskiesések mértékét egyelőre nem lehet felbecsülni.