Az Innova Market piackutató cég által végzett felmérés alapján a fogyasztók harmada egészségesebbnek véli az alternatívákat, és 27%-a fogyasztásuk révén fokozza étrendje változatosságát – írja a nak.hu.
A növényi és az állati eredetű fehérjék alapvető különbségeket mutatnak – fotó: Shutterstock
A sikeres termékfejlesztések jelentős előrelépéseket eredményeztek az alternatívák állagának javításában, azonban a növényi fehérjék magas arányú alkalmazása nem várt tulajdonságokat eredményezhet. A krémesség és a sima szájérzet fokozását például segítheti a zsírtartalom növelése, amely azonban az egészségtudatos vásárlókat kizárja. Bizonyos növényi rostok – amilyen a cikóriagyökér – is segíthetnek a krémesebb szájérzet kialakításában.
Az állag mellett nem szabad megfeledkezni az íz jelentőségéről sem. A növényi fehérjék mellékízének kiküszöbölésére megoldás lehet az édesítőszerek adagolása, de a fogyasztók kiemelten odafigyelnek a cukor-, a zsír- és a fehérjetartalomra. A cukor mennyiségének csökkentésére ideális megoldás az édesítőszerek alkalmazása, mint például a stevia vagy a cukoralkoholok.
Annak ellenére, hogy a tejipari alternatívák piaca megélénkült, a fogyasztói elvárásoknak való megfelelés komoly termékfejlesztési feladatokat ró az előállítókra.