Ezreket vonzott vidékre a – kísérleti jelleggel – 5 térségben megrendezett programsorozat, amelyben az érdeklődők bepillantást nyertek a növénytermesztő és állattartó gazdák életébe, megtanulhattak hagyományos főzési és tartósítási praktikákat, valamint népi kézműves mesterségeket.
Országszerte mintegy 150 családi gazdaságban több mint 15 ezer érdeklődő fordult meg 2025. augusztus 23. és október 5. között a Nyitott Porta Napokon. A vendégeket ingyenes, garantált programokkal, limitált workshopokkal, valamint helyi termék élményekkel várták a gazdák.
Legnépszerűbbek az állatsimogatók és a gasztronómiai programok voltak
A Nyitott Porta Napok 2025 a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egységének (VTE) szervezésében valósult meg. A pilot program eredményeiről Fieszl Csaba, a VTE vezetője számolt be.
A Nyitott Porta Napok 2025 rendezvény fő célja az agroturizmus népszerűsítése, és ezáltal a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolat erősítése, új csatornák nyitása az egészséges, helyi termékek értékesítésére és beszerzésére.
A rövid ellátási láncok mentén hosszútávú együttműködések alakulhatnak ki, ami túlmutat egy évente megrendezendő élményprogramon. A fogyasztók azáltal, hogy megismerik a gazdálkodókat és a termelés lépéseit, felelősségteljes fogyasztókká válhatnak környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt.

Az előkészületek során szakmailag is támogatták a portákat a diverzifikáció és a hálózatosodás folyamatában – Fotó: Herman Ottó Intézet
A Nyitott Porta Napok élményekbe csomagolva tanítja az új generációkat a hagyományos gazdálkodásra és hozzájárul az agroturizmus fejlesztéséhez is. Mindezzel segítséget nyújt a kistermelőknek, hogy ellenállóbbá váljanak a klímaváltozás kihívásaival szemben, több lábon álljanak változó világunkban.
Az rendezvénysorozatban résztvevő porták túlnyomó többsége rendkívül elégedetten zárta a programot, sok helyen már az első nap végére elfogyott az egész hétvégére előkészített árukészlet.
Új vásárlói kört szólítottak meg és a vendégek pozitív visszajelzései is sokukat megerősített abban, hogy értékes, amit csinálnak. Vendégoldalról is szívmelengető visszajelzéseket kaptak: van igény az egészséges és fenntartható helyi termékre épülő élményekre. A helyi látogatók mellett nagyon sokan érkeztek a környező nagyvárosokból, sőt az ország távoli szegleteiből is útra keltek a családok a nyitott porta programokért.

A vendégek visszajelzésein egyértelműen látszik, hogy megérte a programsorozaton dolgozni és nagy igény mutatkozik a folytatásra – Fotó: Herman Ottó Intézet
Új térségi és országos együttműködések jöttek létre
Ezek közelebb hozták az agráriumot és turizmust, de a program legnagyobb eredményének azt tartják, hogy az előkészületek során szakmailag is támogatták a portákat a diverzifikáció és a hálózatosodás folyamatában.
A programsorozat segítette a helyi termelőket és a turizmust, hiszen kisgazdaságok rendkívül leterheltek. Számos feladatkört látnak el egyszerre: a termelés mellett ott az adminisztráció, a csomagolás, a kommunikáció és az értékesítés. Nem csoda, hogy többségüknek nincs lehetősége rendszeresen programok szervezésére.
A Nyitott Porta Napok keretében a VTE és a partnerek szakmai csapata személyes és online képzésekkel igyekezett felkészíteni a helyszíneket a program kialakítása és szervezése, a vendéglátás és a hatékony kommunikáció kihívásaira. Az itt megszerzett tudásukat egész éves működésük során is tudják kamatoztatni a gazdák. Azonban ez csak első lépés azon úton, hogy kész, akár foglalható agroturisztikai termékek jöjjenek létre, amelyeket bevezetnek mind a térségi, mind az országos turisztikai kínálatba.
A pilot programban számos kérdéssel szembesültek a szervezők, koncepcionális és gyakorlati szinten egyaránt. Ezeket feldolgozva készülnek az együttműködő partnerekkel a jövő évi folytatásra, amikor szeretnék bővíteni a résztvevő porták számát, új tájegységeket is bemutatva a Nyitott Porta Napokon. A vendégek visszajelzésein egyértelműen látszik, hogy megérte a programsorozaton dolgozni és nagy igény mutatkozik a folytatásra.
A rendezvénysorozat szakmai partnerei: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, a Kislépték Egyesület és a Pannon Helyi Termék Klaszter. A pilot program térségi helyszínei 2025-ben a Minden, ami Szatmár-Bereg, a Sváb sarok és környéke, a Kisalföld kincsei, a Vasfüggöny – az Alpokaljától Dél-Zaláig, valamint a Dunántúl szíve – a Balatontól a Vasi-hegyhátig voltak.
Forrás, indexkép: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.


_fill_540x300_0.jpg)







_fill_360x200_0.jpg)
_fill_360x200_0.jpg)

