2020 nem "csak" a koronavírus-világjárványt hozta el gazdasági csapásként a Föld lakosságának – ráadásként január óta tombol az elmúlt 25 év legnagyobb sáskajárása az afrikai kontinensen.

Június első napjaiban viszont odáig fokozódott a helyzet, hogy  – a szakértők szerint – soha nem látott méretű sáska-invázió indult el India és Pakisztán határvidékén.

"A pakisztáni és az indiai hatóságok együttműködnek annak érdekében, hogy legyőzzék a régióban évtizedek óta jegyzett legsúlyosabb sivatagi sáskák invázióját, amely mindkét országban fenyegeti a mezőgazdaságot és a természetes növényzetet egyaránt."– nyilatkozat a pakisztáni külügyminisztérium az Aljazeera.com híre szerint.
A két ország – keserű regionális riválisként – az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetén (FAO) keresztül koordinálja a sáskajárás ellenőrzését, az adatok megosztását és elemzését – valamint heti üléseket tartanak a hatékony védekezés kidolgozása érdekében.

A csütörtökön tartott heti csúcstalálkozón a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy márciusban Pakisztán, India, Afganisztán és Irán miniszteri szintű ülésen határoztak arról, hogy a régió országai újraindítják a kommunikációt a FAO Délnyugat-ázsiai Sivatagi sáska Ellenõrzési Bizottságán (SWAC) keresztül – és ezzel egyféle együttműködés indul az országok között. A SWAC bizottság támogatásával minden ország megállapodott egy technikai és operatív koordinációs csoport felállításában, amely információcserét biztosít, valamint a határmenti területek védekezését koordinálja annak érdekében, hogy ne tudjon tovább terjedni a rovarok pusztítása. 

"A pakisztáni kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy együttműködjön az összes SWAC-tagországgal – beleértve Indiát is – a sáskajárás kitörésének leküzdésében." – nyilatkozta a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője. "Pakisztán jelenleg az elmúlt két évtized legsúlyosabb sáskafertőzésével szembesül és arra készülünk a hatóságok bevonásával, hogy kihirdessük a nemzeti vészhelyzetet." – tette hozzá keserűen a szóvivő.

Mindeközben a sáskák milliói jóformán felemésztették India hét térségét, köztük a Rajasthan nyugati sivatagját. A súlyos helyzet Indiában már a növényzet teljes megsemmisülésével fenyeget – beleértve a régió számára olyan meghatározó termesztett növénykultúráit is, mint a hüvelyesek – azaz a lencsék és a bab.

Egyébként az utolsó emlékezetes és jelentős gazdasági kárral bíró sáskainvázió Pakisztán és India határán 1993-ban volt, amikor a heves esőzések kedvező szaporodási feltételeket teremtettek a rovarok számára.

Jelenleg, a sáskatámadás elleni küzdelmet tovább nehezíti, hogy a térség országai minden erejüket megfeszítve a koronavírus terjedésének megállításán dolgoznak, miközben igyekeznek megakadályozni a pandémiás korlátozásokkal járó újabb gazdasági károk kialakulását is.

A rovarok komoly károkat okoztak a legelőkön és a szántóföldeken egyaránt és komolyan fenyegetik az élelmezésbiztonságot a kelet-afrikai országokban, beleértve Szomáliát, Etiópiát, Kenyát, Eritreát és Dzsibutit ebben az évben.

A sáskarajok napi 150 km-re repülhetnek és a kifejlett rovarok naponta körülbelül saját súlyuknak megfelelő mennyiségű friss táplálékot fogyasztanak el.

A FAO mérései szerint egy kisebb sáskaraj is annyi növényzetet falhat fel, ami 35 000 ember egy napi táplálékául szolgálhatna.

"Soha, de soha nem láttunk még ilyen pusztítást, ami az elmúlt hat hónapban volt Indiában... Soha a történelemben!"

– nyilatkozta Bhagirath Choudhary, az Újdelhi székhelyű Dél-Ázsia Biotechnológiai Központ igazgatója,  és a sáskajárás mezőgazdasági vonatkozású kutatócsoportjának vezetője.

Sáskajárás légi megfigyelése Afrikában – fotó: www.fao.org / Sven Torfinn; FAO

A szakember arról is beszélt, hogy a mezőgazdasági ágazatok szereplői Indiában minden lehetséges módszerrel próbálkoznak és kísérleteznek, amivel el lehetne riasztani a sáskákat. Bevetettek drónokat és tűzoltóautókat is – de vannak, akik fémtárgyak-, vagy edények összecsapásával, mások pedig hangos zene lejátszásával próbálkoznak a kártékony rovarok ellen.

Egyesek rovarirtó permetezőgépekkel és acél lemezekkel szerelkeztek fel, mások tűzijátékot gyújtottak a földjeiken.

A mozgó árusok és a hirdető-autók is a mezőgazdaság szolgálatába álltak, hogy a földek mellett haladva hangos zenével próbálják elriasztani a falánk rovarokat.

Egy Uttar Pradesh-i mezőgazdasági termelő az indiai esküvőkön használatos mobil DJ-állomásokat telepített a földjére, amivel elképesztő hangerővel játszik le különböző riasztó hangokat – de sajnos az elkeseredett próbálkozások ezen változata sem aratott átütő és hosszútávú sikert egyelőre.

A hatóságok a médiában és a közösségi oldalakon is csak arra tudják kérni a lakosságot, hogy alaposan zárkózzanak be a sáskarajok közeledése előtt és a mezőgazdasági termelők is próbálják meg minél jobban megvédeni a tárolókban felhalmozott készleteiket. 

"A gazdák sírnak, nem tudják, hogy mit kell tenni... ez rosszabb, mint egy természeti katasztrófa" – mondta elkeseredetten Choudhary nemzetközi sajtótájékoztatójában.

A DW News YouTube csatorna videójában az elmúlt 30 év legnagyobb sáskatámadásáról beszél...

Forrás: Írta és fordította: Igric Dominika / Agroinform.hu

Szívesen olvasnál még több gazdasági hírt Magyarországról, vagy a világ távolabbi tájairól?