A fejlesztés mögött Vattay Antal és testvére, Vattay Richárd, a Water&Soil Kft. alapítói állnak, akik két évtizeddel ezelőtt mérnöki alapossággal kezdtek megoldást keresni a klímaváltozás hazai következményeire.

– A kétezres évek elején figyeltünk fel arra, hogy Magyarországot komoly aszályveszély fenyegeti – idézi fel Vattay Antal, a Water&Soil ügyvezetője. – Már akkor több tanulmány előrevetítette, hogy a Kárpát-medence belső területein félsivatagi viszonyok alakulhatnak ki. Mérnökök lévén megoldást kerestünk a várható nagy problémára – ami azóta sajnos, beigazolódott.

vízcsepp

Ki kell permetezni a talajfelszínre, de öntözéssel is kijuttatható – Fotó: Water&Soil Kft.

A testvérpárhoz hamarosan csatlakoztak a Szent István Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói is. Mikrobiológusok, növényélettan-szakértők és agrárszakemberek közösen kezdték tanulmányozni, hogyan lehetne a talaj természetes vízmegtartó képességét növelni. A cél az volt, hogy a növények ne csupán a lehullott csapadékból, hanem a levegő páratartalmából is képesek legyenek vízhez jutni.

Egy csepp tudomány: hogyan működik a VízŐr®

A VízŐr® egy organikus, folyékony talajkondicionáló szer, amelyet permetezéssel juttatnak ki a felszínre.

– Olyan, mint egy láthatatlan védőpajzs, folyékony mulcs – fogalmaz Vattay Antal. – A talaj kapillárisain keresztül távozó vízpára találkozik a VízŐr® mikrocseppjeivel, amelyek visszaalakítják a párát vízzé, és így a nedvesség nem szökik el a talajból.

A folyamat nem akadályozza a légcserét és nem képez záróréteget, vagyis a talaj „lélegezni” tud továbbra is. A hatóanyag körülbelül 105 napig aktív, majd természetes úton, a talaj mikroorganizmusai által bomlik le. Semmilyen káros maradványt, mikroműanyagot nem hagy maga után, a talajban lévő mikrobák élet feltételeit javítja számukra is előnyös, így biogazdálkodásban is engedélyezett.

vízcsepp

A kezelt területeken az eddigi tapasztalatok szerint felére csökkent a szükséges öntözővíz mennyisége – Fotó: Water&Soil Kft.


A kísérletek eredményei meggyőzőek:

– Magyarországi viszonyok között 10 liter/ha dózisban kijuttatva 50 százalékkal csökkenthető az öntözéshez szükséges víz mennyisége – mondja Vattay. – Forró, sivatagi éghajlaton, például Algériában 20 liter/ha adag mellett 30–40 százalékos vízmegtakarítást és ugyanannyi vízzel 91 százalékos termésnövekedést mértek paradicsomkultúrákban.

A számok drámaiak: egy hektáron akár 1,2 millió liter víz is megőrizhető, ami 20 ember éves ivóvízszükségletének felel meg – egy Baranya megyényi területen közel 5 millió ember éves vízszükséglete megóvható.

A FAO is felfigyelt rá

A Water&Soil több mint egy évtizede folytat nemzetközi kísérleteket, amelyek eredményeit négy kontinensről, több mint tizennégy országból gyűjtötték össze. A kutatások olyan meggyőzőek voltak, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO éveken át figyelemmel kísérte a fejlesztést.

– Öt éven keresztül követték a vizsgálatainkat, majd publikációban ajánlották a VízŐr® használatát, mint az egyik leghatékonyabb aszálykezelési eszközt – mondja büszkén az ügyvezető. – Ez a legmagasabb szintű elismerés, amit egy agrárinnováció elérhet.

A találmány korábban elnyerte a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj” nagydíját is, a zsűri indoklása szerint a

magyar ötletből, magyar alapanyagokból készült termék valódi újdonság, amely a klímaszélsőségek káros hatásait csökkenti és a talaj biológiai kondícióját javítja.

Aszály és számok – amikor a víz luxuscikké válik

A Vattay testvérek már a fejlesztés kezdetén a vízforgalmi adatokból indultak ki.

Egy kilogramm búza előállításához körülbelül 400 liter víz szükséges – mondja az ügyvezető. – Egy átlagos, 5 tonnás termés tehát 2 millió liter vizet von ki a talajból hektáronként, kukorica közel kétszer ennyit.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon egy évben jó esetben 6–8 millió liter csapadék érkezik hektáronként, könnyen belátható, hogy az egyensúly rendkívül törékeny.

A talajba kerülő víznek valamivel több mint harmadát képesek a növények hasznosítani, a többi elpárolog, illetve a megújuló vízforrásokat táplálja. A készítmény ezt az arányt billenti helyre azzal, hogy visszatartja és újrahasznosítja a vízpárát.

vízcsepp

A látvány önmagáért beszél – Fotó: Water&Soil Kft.

A jövő mezőgazdasága vízben gondolkodik

Vattay Antal szerint Magyarország potenciálisan mintegy 420 ezer hektáron képes öntözni, de a VízŐr® technológiájával ez a terület akár meg is duplázható. A készítményt leginkább tavaszi vetésű növények, például kukorica, napraforgó, szója vagy zöldségfélék esetében érdemes használni, de gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben is sikeresen alkalmazható.

– Az őszi vetésű növényeknél nem minden esetben javasoljuk, az apró magvúaknál igen, mert ott a talaj nedvességviszonyai kedvezőbbek – mondja. – De a kapásnövényeknél különösen hasznos, mert a vízmegtartó hatás a virágzási időszakban érvényesül leginkább, amikor a növény vízigénye a legnagyobb.

A technológia gyomirtó szerekkel kombinálva is alkalmazható, sőt, gyepfelületeken, sportpályákon is bevált.

– Lehet, hogy a magyar futball sikereihez is van némi közünk – jegyzi meg mosolyogva a feltaláló.

A talajaink vészjeleket küldenek

A Water&Soil filozófiája szerint a vízmegtartás csak az egyik része a problémának.

Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője szerint a magyar talajok szervesanyag-tartalma az elmúlt száz évben 80 százalékkal csökkent – mondja Vattay Antal. – Két évszázaddal ezelőtt egy ilyen termékre, mint a VízŐr®, nem is lett volna szükség, mert a talaj önmagában is kiválóan tartotta a vizet. Ma viszont más a helyzet: a regenerálódás lassú, drága, és közben a klímaváltozás felgyorsult.

A cég ezért nem csupán terméket, hanem szemléletváltást is kínál. A cél, hogy a gazdák a vízmegtartásra és a talajélet fenntartására építsék technológiáikat.

Magyar találmány, globális küldetés

A terméket jelenleg nemcsak a világ száraz területein, hanem Európa több országában is tesztelik.

– A FAO-ajánlás hatalmas lökést adott – mondja Vattay. – Ma már Afrikától Dél-Amerikáig, sőt Ázsiában is vizsgálják a technológiát, és mindenhol ugyanaz a tapasztalat: működik.

A vállalat most azon dolgozik, hogy az Agrárökológiai Programban magasabb, kétpontos támogatási besorolást kapjon a VízŐr®, ezzel is ösztönözve a hazai gazdákat a használatra.

Indexkép: Pexels