A mezőgazdaságban szükséges ásványi anyagok kitermelésével és forgalmazásával foglalkozó, német K+S vállalat 30 százalékos részesedést szerzett a Közel-Kelet egyik legnagyobb káliműtrágya forgalmazó cégében, a szaúd-arábiai székhelyű Al-Biariq-ban – olvashatjuk a k-plus-s.com hírportálon.


A K+S 125 éve van jelen a műtrágya piacon, és Európa egyik első számú káliszulfát termelője és ellátója, amelynek alapanyagát saját bányáiból nyeri. A német cég alkalmazottainak száma – több országban összesen – eléri a 14.000 főt, 2015 évi adózás előtti eredménye (EBIT) pedig mintegy 4,2 milliárd eurót tett ki.

műtrágya

A K+S a közel-keleten is növelni kívánja eladásait – fotó: Shutterstock

A szaúdi vállalat a közel-keleti térség egyik legnagyobb kálium- és magnézium műtrágya forgalmazója, korszerű gyártó kapacitásokkal rendelkezik a Vörös-tenger környékén. A cég elsősorban vízben oldható káliműtrágyák gyártására, illetve eladására szakosodott, amelyekre különösen nagy és egyre növekvő kereslet mutatkozik a térség zöldség- és gyümölcstermesztői részéről. Az Al-Biariq ebből a termékből egy év alatt 20.000-ről 40.000 tonnára kívánja felemelni az éves kibocsátását.

Norbert Steiner, a K+S elnöke szerint német vállalat célja, hogy az új üzletszerzés révén kezébe vegye az Al-Biariq termékek forgalmazását, és növelje saját eladásait a közel-keleti, valamint az afrikai országokban, sőt Kínában is.