Éppen ezért az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

A más országból hazahozott növények olyan károsítókat hordozhatnak, amelyek Magyarországon nincsenek jelen. A nem legális módon vásárolt vagy bizonytalan helyről származó növények behozatalával az utazók lehetőséget adnak a károsítóknak (rovarok, vírusok, gombás megbetegedések), hogy hazánkban is terjedjenek és pusztítsák a növényállományt. Fontos tudni, hogy

még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot, ugyanis a károsítók nem minden esetben láthatóak szabad szemmel, olykor pedig tünetmentesen is jelen lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri az utazókat, hogy ne kockáztassák a hazai növényállomány egészségét a nem kellő körültekintéssel kiválasztott, külföldi növények hazahozatalával!

kaktusz

Még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot – fotó: Pixabay

Természetesen van lehetőség bizonyos növények legális behozatalára is, melynek feltételeiről az nti@nebih.gov.hu e-mail-címen tájékozódhatnak az utazók.

A Nébih ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió területén termesztett növények védelme érdekében 2019. december 14-től valamennyi tagállamban életbe lép az új növényegészségügyi alaprendelet. Az új szabályozás többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében.