"A Pannonia Bio biofinomítót üzemeltet Magyarországon, Tolna megyében. Az üzem világszínvonalú termelési eljárásokat alkalmaz és egyben új bioalapú technológiák fejlesztésének a műhelye. A termelés 2012-ben indult meg és rövid idő alatt a biofinomító Európa legnagyobb etanolgyárává nőtte ki magát.

A biofinomító ma Európa legnagyobb etanolgyárának számít

Mára a dunaföldvári üzem látja el az európai etanolpiac több mint tíz százalékát – amihez Magyarországon megtermelt, magyar gazdálkodóktól felvásárolt kukoricát használ.

A feldolgozás során keletkezett hozzáadott érték hasznát a vállalat Magyarországon tartja." – nyilatkozta az Agroinform.hu portálnak Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

"Érvénybe lépett Európai Uniós szabvány szerint, mostantól 10% etanolt tartalmazó motorbenzinnel állhatna elő bármelyik üzemanyag-forgalmazó vállalat – így ezt a lehetőséget megragadva a V4-ek kibővített térségében 31 termelő vállalattal karöltve – célul tűztük ki a 10%-os etanoltartalmú motorbenzin bevezetését" – ismertette a stratégiai igazgató.

A Pannonia Bio szakembereitől megtudtuk, hogy az etanoltermelés során felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata lehetőséget biztosít új termékcsaládok létrehozására. A Dunaföldváron, a Duna partján található finomítóüzem évente 1,1 millió tonna takarmánykukorica feldolgozásával 325 ezer tonna, fehérjében gazdag takarmányt, 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna kukoricaolajat termel. Az állati takarmány előállítása növeli az élelmiszerbiztonságot Európában, míg a Pannonia Bio etanolja a benzinhez képest 70 százalékkal alacsonyabb üvegházhatást okozó gáz (ÜHG) kibocsátása révén védi a környezetet.

A Pannonia Bio mottója:

"Olyan új, innovatív biotermékek fejlesztését és bevezetését támogatjuk, amelyek jelentős és jótékony hatással vannak az emberek és az állatok egészségére."


A biofinomító hasonlóan dolgozza fel a kukoricát, mint egy enzimeket és tápanyagokat felhasználó élőlény. A folyamat során a kukoricaszemeket alkotóelemeikre, vagyis keményítőre,
fehérjére, olajokra és rostokra bontjuk.
Ezek az összetevők felhasználhatók energiatermelésre, táplálkozási, egészségügyi és biokémiai termékek előállítására is.

A feldolgozás során a keményítő kivonása látványosan növeli a kukorica tápértékét. A folyamat kezdetén minden egyes kukoricaszem 70 százalék keményítőt, 9 százalék fehérjét,
4 százalék zsírt és 10 százalék rostot tartalmaz.

A folyamat végére a DDGS-ben a tápanyagok aránya a következők szerint változik: 31 százalék fehérje, 9 százalék zsír, 7 százalék rost, és mindössze 3 százalékát teszi ki a keményítő.

Az üzem – DDGS formájában – évi 325 ezer tonna fehérjében gazdag állati takarmányt termel,
melyet Pannonia Gold márkanévvel értékesít. A biofinomító további fejlesztésével tovább bővül
a fehérjealapú, emberi vagy állati fogyasztásra szánt termékeink kínálata, ideértve a haleledeleket
és az aminosavakat.

A finomító évi 12 ezer tonna takarmányipari kukoricaolajat termel.

"A Pannonia Bio mérnökei jelenleg a DDGS fejlesztésén dolgoznak. Az új, innovatív termék hiánypótló lesz a magyar piacon és jelentősen csökkentheti az importot."

– számolt be portálunknak Lengyel Zsolt, a Pannonia Bio Zrt. kereskedelmi igazgatója.

"Fontosnak tartjuk, hogy a DDGS terméket minél többen megismerjék és használják. A DDGS olyan fejlődésen megy keresztül, amely során a fehérjetartalmat "dúsítani tudjuk" magában a termékben – és ez az új összetétel gazdaságossági-, valamint élettani hatások szempontból is előrelépést jelenthet majd a takarmányozás során az állattartó gazdálkodók számára." – nyilatkozta a szakember.