A kutatók már régóta keresik az állatkísérletektől mentes alternatívákat, a mesterséges intelligencia most felgyorsíthatja ezt a munkát: úgy tűnik, hogy az egyik alkalmazás e területen hatásosnak bizonyul.

Ennek segítségével átfésülhető az összes létező és rendelkezésre álló globális állatkísérleti eredmény, hogy megelőzhetők legyenek a szükségtelen új vizsgálatok. Ez igen hasznos lehet, hiszen a tudósoknak rendkívül nehéz az évtizedes adatok átvizsgálása, hogy megtalálják pontosan azt, amit keresnek. A mesterségesintelligencia-modellek segítségével az összes rendelkezésre álló adat kinyerhető és szintetizálható.

Ami a jelenlegi állatkísérleteket illeti, Thomas Hartung, az amerikai Johns Hopkins Egyetem toxikológiaprofesszora szerint az új vegyi anyagok ellenőrzésének szükségessége az egyik fő ok, és mivel évente több mint 1000 ilyen új vegyület kerül a piacra, sok a tesztelendő anyag.


„Ha olyan eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyekkel megnyomhatunk egy gombot, és kapunk egy előzetes értékelést, amely jelzi számunkra, hogy "itt a probléma", az rendkívül hasznos lesz" – fogalmazott a professzor, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas ugrást jelenthet mind a teljesítmény, mind a pontosság terén.

Ráadásul előfordul, hogy az emberi gyógyszerek állatokon történő tesztelése nem elég hasznos: például egy ízületi gyulladás elleni gyógyszer átment az állatkísérleti szakaszon, végül mégis kivonták a forgalomból, miután a vizsgálatok kimutatták, hogy a hosszú távú emberi használat a szívroham és a stroke kockázatának növekedéséhez vezetett.

Sokszor a mesterséges intelligencia már most pontosabbnak bizonyul, mint az állatkísérletek.

Az egyik mesterséges intelligencia projekt, amely a jövőbeni állatkísérletek helyettesítését célozza, az AnimalGAN nevet viseli. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által kifejlesztett szoftver célja, hogy képes legyen pontosan meghatározni, hogyan reagálnának a patkányok egy adott vegyi anyagra.

A mesterséges intelligenciát 6442 patkány adatainak felhasználásával képezték ki, 1317 kezelési forgatókönyv alapján.

A mesterséges intelligencia tesztelésének legnagyobb kihívása a hatósági jóváhagyás megszerzése lesz.

Kerstin Kleinschmidt-Dorr, a Merck német gyógyszergyártó cég állategészségügyi vezetője azonban úgy véli, az állatkísérletek – melyek számtalan esetben szükségesek és kötelezők – nem tűnhetnek el egyik napról a másikra, de hisznek egy olyan jövőben, ahol jobb, állatkísérletektől mentes megoldásokat találnak a ma még megoldatlan problémákra, melyek megkövetelik az állatkísérleteket.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock