Miután a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény Titkárságának a FAO ad otthont, a szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzetközi közösség 2020-at a Növényegészségügy Nemzetközi Évének választotta.

Miután évente a termény 40%-a pusztul el növényi betegségek miatt, a növényegészségügy támogatása mindenki hasznára válik.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a növénybetegségek évente 220 milliárd dollárba kerülnek a világgazdaságnak.

Jövő év február 10-étől azt a napot mint a Hüvelyesek világnapjaként tartjuk számon, építve a FAO által koordinált Hüvelyesek Nemzetközi Évére (2016.), hogy felhívja a figyelmet ezen egészséges, tápláló és proteinben gazdag növényi termésekre. A hüvelyes növények a növénytermesztés fenntarthatóvá tételében is segítenek.

Az ENSZ Közgyűlés határozatában kiemelte: a hüvelyesek számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, továbbá kiváló élelmirost-forrásnak számítanak alacsony kalóriatartalmuk mellett.

zöldbab

A hüvelyesek számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak – fotó: Pixabay

Egy további ENSZ-döntés felszólítja a FAO-t és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az élelmiszer-biztonsági világnap előmozdítására és a témára való figyelemfelhívásra. A nem biztonságos élelmiszer több mint 200 betegség okozója világszerte, köztük egyes rákos megbetegedéseké is, ráirányítva a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonság és az éhezés visszaszorítása mennyivel komplexebb feladat, mely túlnyúlik az élelmiszer-termelés és -elosztás problémáin.