A fenntartható mezőgazdasági termelés és vidékfejlésztés, az éhezés és szegénység felszámolása nem sikerülhet a nők és férfiak közötti egyenlőtlenség felszámolása nélkül. Tekintettel a haszonállattartás egyre növekvő mezőgazdasági jelentőségére, a szektor szerepe mindezekben elvitathatatlan.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi találkozót rendezett Budapesten, melynek célja a figyelemfelhívás a nemek közötti egyenlőség fontosságára az állattartásban, illetve a résztvevők tudásának bővítése célzott programok és szakpolitikák kidolgozásához térségünkben.

A nők számos akadállyal szembesülnek a termelő javakhoz és a döntéshozatalhoz való hozzáférés terén – fotó: FAO / Alexey Filippov

„A FAO mezőgazdaság programjaiból, beleértve az állattartást is, a nőknek és férfiaknak egyenlően kell részesülniük, hogy elkerüljük az egyenlőtlenségeket újratermelődését” – mondta Dono Abdurazakova, a FAO nemek közötti egyenlőséggel és szociális védelemmel foglalkozó szakértője.

A haszonállattartás alapvető fontosságú a vidéki térségekben élők számára, ám a nők számos akadállyal szembesülnek a termelő javakhoz és a döntéshozatalhoz való hozzáférés terén.

Mivel ezek a termelékenységet és a gazdák élelmiszertermelő képességét akadályozzák, a nemek közötti egyenlőtlenségek felismerésével és csökkentésével a fejlesztési törekvések hatékonyságát és fenntarthatóságát is javítjuk. Ez pedig összességében a szegénység visszaszorításához és a vidéki térség lehetőségeinek bővüléséhez járul hozzá.

A nők főként a kisebb haszonállatokkal foglalkoznak (baromfi, juh és kecske), fejnek és feldolgozzák a tejet. Globálisan, mintegy 400 millió nő teszi ki az alacsony jövedelmű állattartók kétharmadát. Európában és Közép-Ázsiában mindkét nem aktív szereplője a haszonállattartás szektornak és a nők fontos szerepet töltenek be az állatok sokféleségének fenntartásában.

Mindemellett, jelentőségük gyakran észrevétlen marad, visszafogva a szektor termelékenységét.

A tulajdonjogok, a haszongépekhez és a szakmai tanácsadáshoz és oktatáshoz való hozzájutás tekintetében is óriási különbségek vannak a nemek között – fotó: Pixabay

A FAO projekt, mely kettős hasznosítású szarvasmarha megőrzését és genetikai állományának fejlesztését célozta, egy jó példa a közelmúltból a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő intézkedésre. Ennek keretében nemek szerinti bontásban készülő adatgyűjtést végeztek Örményországban, Grúziában és Ukrajnában női szarvasmarhatartók körében, mely adatok elemzése hozzájárulhat a haszonállattartási rendszerek működésének jobb megértésében.

Ezáltal nem csupán a nők fontos hozzájárulására derült fény a szarvasmarhatartásban, főként a tejfeldolgozás terén, hanem a súlyos különbségekre nők és férfiak között a tulajdonjogok, a haszongépekhez és a szakmai tanácsadáshoz és oktatáshoz való hozzájutás tekintetében. Az adatgyűjtés ezáltal megerősítette annak szükségét, hogy a haszonállattartásban is foglalkozzunk a nemek között egyenlőtlenségek felszámolásával.

A tanulmányok részletes ismertetése, és további kapcsolódó információk mellett a workshop résztvevők képzés kapnak eszközökről, melyeket mindennapi munkájuk során alkalmazva segítenek a meglévő nemi alapú akadályok felismerésében és lebontásában a szektor hatékonyságának növeléséért és a fenntartható és inkluzív fejlődés eléréséért.