Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.

– Hosszú távon várhatóan drágulni fog a sertéshús az afrikaisertéspestis-járvány miatt – jelentette ki a Kronika.ro megkeresésére Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Mint magyarázta, rövid távon viszont csökken a sertéshús ára, elsősorban a fertőzés által érintett megyékben. Ez azért is veszélyes, mert ezt a helyzetet kihasználják a böllérek, akik olcsón felvásárolják a húst a járvány sújtotta megyékből, és a tiltás ellenére megpróbálnak kereskedni vele.

sertés

Rövid távon csökkenni, hosszú távon növekedni fog a sertéshús ára – fotó: Shutterstock

Könczei Csaba elmondta: Háromszéken már előfordul, hogy levágják az egészséges disznókat, hogy kisebb legyen a káruk, ha mégis beüt a vész és a hatóságok elrendelik a kényszervágást.

Hozzátette: a romániai állattenyésztésre hatalmas csapást mért a járvány, a kényszervágások miatt jelentősen megcsappant a sertésállomány, ezért hosszú távon várhatóan növekedni fog a hús ára.