Úgy tűnik, hogy évről-évre emelkedik a karácsony előtt vásárolt borok száma. A borászoknak tehát nem lehet okuk a panaszra.

Hosszabb távon is stabil nyereség várható

Az ünnepek előtt mindig emelkedett forgalom várható, legalábbis ami a boreladásokat illeti. Idén viszont még ennél is jobb lehet a helyzet, amire a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelőjének vezérigazgatója világított rá. Rábai László az MTI-nek elmondta, hogy hosszabb távon is stabil nyereséget remél. A december végi bevétel elérheti, de akár meg is haladhatja a 3 milliárd forintot, ami nagy növekedés lenne tavalyhoz képest. 2021 végén ugyanis ez még "csak" 2,68 milliárd forint volt.

A tokaji aszú és a szamorodni iránt az év utolsó hónapjaiban mindig magasabb a kereslet, mint az év többi szakában. Az élelmiszerek drágulása azonban a borpiacit is érinti, bár egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mekkora hatással lesz a keresletre. Az viszont elmondható, hogy az októberi végi értékesítés jobban alakult, mint azt a termelők gondolták. Rábai László hozzátette, hogy az emelkedő forgalomnak hála, folytatódhat a veszteség mérséklése. 3 év múlva pedig már az adózott eredményben is nyereséget remél.

Úgy véli, hogy az idei termés megfelelő, azonban jelezte, hogy az aszály hatással volt a szőlőre, később pedig a szeptemberi eső okozott nagyobb problémát a területen. Ebből adódóan az idei évjárat nem lesz az évtized legjobbja, ennek ellenére a fogyasztóknak nem lehet panasza a minőségre.

Az éghajlatváltozás hatásai a bortermelésre

A szakember elmondta, hogy az éghajlatváltozás nagy hatással van a szőlőtermesztésre, azonban egyelőre nem lehet megmondani és felmérni, hogy ez milyen mértékű változást hoz magával. A Grand Tokajnál ezért még nem terveznek öntözési rendszert telepíteni, bár maga a kérdés nem alap nélküli. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy növeljék az energiahatékonyságot és fejlesszék a logisztikát.

A Grand Tokaj a térség legnagyobb bortermelője - fotó: pexels.com

Hozzátette, hogy mind a feldolgozó, mind a palackozó technológiájuk korszerű, csak pár kiegészítő fejlesztésre van szükségük. Igyekeznek az évi 4,5 millió palackos kibocsátást legalább 6,5, de inkább 7 millióra növelni, így a társaság még hatékonyabban működhetne.

A térség legfontosabb bortermelője

A Grand Tokaj kétségkívül a legnagyobb termelő ebben a régióban, hiszen idén közel 650 hektárról vásároltak szőlőt, és legalább ennyi termelővel szerződtek le. A nagyobb részük egy hektárnál kisebb területen, kizárólag hobbiból, kiegészítő tevékenységként foglalkozik szőlővel. Ez azonban nem elég, így a cég csaknem két tucat jelentős termelővel működik még együtt. Közülük többeknek van 20 hektárnál nagyobb területe.

A bortermelő vállalat a térség bortermelésének több mint harmadát állítja elő, amivel igen jelentős társaságnak számítanak a borpiacon. A beszámolójuk alapján 2020-ban 2,66, míg 2021-ben 2,68 milliárd forintos bevétellel zárták az évet. Elmondták, hogy a külföldi értékesítés aránya mind a két esztendőben 50 százalék körül volt, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1,4 milliárd forint külföldi országból származik.