Főleg munkagépek, eszközök, termények tárolására, illetve állattartásra alkalmazták egyre szélesebb körben ezt az épülettípust. Az elmúlt években épülők azonban egyre színesebb funkciókat látnak el: hűtőházzal és raktárral egy fedél alatt lévő élelmiszerboltoktól, bisztróktól kezdve, a borászatokon át, számtalan, a napi munkafolyamatokhoz kapcsolódó tevékenység került acél falak közé.

Kihívásokkal teli éveket tudhatnak maguk mögött a gazdaság számos területén dolgozók. Nem csak az alapanyagárak, de a vállalkozások fenntartását is erősen befolyásoló energiadíjak változása is jelentős hatással volt a gazdálkodásra. A jelenség hatására nagy mértékben kerültek előtérbe a fenntarthatóbb, hosszú távon költséghatékonyabbnak bizonyuló megoldások. A Frisomat acélcsarnokok pedig nagyszerű kiegészítései lehetnek az ilyen irányú törekvéseknek, amelyet jól mutat az is, hogy 2023-ban is növekedni látszik az acél-projektek népszerűsége.

Gyümölcskereskedés acélcsarnokban

Gyümölcskereskedés acélcsarnokban – fotó: Frisomat

Régi és új felhasználási módok a mezőgazdaságban

A megrendelői igények folyamatos és modern irányultságú változásainak köszönhetően újabb és újabb funkciókban jelennek meg a könnyűszerkezetes épületek. Jól látható, hogy a korszerű, fenntartható elvek mellett gyártott acélcsarnokok komplexebb szerepkörben is megállják a helyüket és könnyedén alakíthatók a megrendelő kéréseihez, mind kinézetre, mind műszaki kialakításban. Az acélcsarnokok felhasználási területe annak a ténynek köszönhetően is szélesebbé vált, hogy a szerkezetek egyszerűen és egyéni igény szerint láthatók el hőszigeteléssel is. Ez kifejezetten előnyös tulajdonság, legfőként bizonyos állatfajták tartásának esetén – ahol szükséges a melegebb hőfok fenntartása, például szaporításhoz -, de akár a kényesebb, egzotikus növényekkel foglalkozó kertészeteknél is.

Az acélépületek hőszigetelése általában szendvicspaneles megoldással történik, amelynél tapasztalatok szerint egy 200 mm-es vastagság elegendő lehet ahhoz, hogy fűtés hiányában a téli mínusz hőmérsékletek ellenére is képes az épület relatíve magas, 10-12 fokos beltéri hőt megtartani, míg a nyári rekkenő hőségben szintén könnyebben teljesíthető annak hatékony hűtése. Ennek értelmében a raktározási szerepkörből kilépve már komplett zöldség-gyümölcs kereskedéseket, mikrozöld és csírák termesztéséhez, csomagolásához, illetve értékesítésre használt terek is kialakíthatók. Azonban nem idegen már a borászatok vagy élelmiszerboltok ilyen típusú megvalósítása sem, tekintve, hogy a kapcsolódó raktározási, hűtőházi, esetleg vendéglátói funkciók könnyedén kiépíthetők ugyanazon tető alatt. Design szempontjából pedig további pozitívumként jelenik meg, hogy az acél, már csak az anyag típusa okán is rendkívül modern hangulatúvá teszi az e technológiával megvalósított épületeket.

A Frisomat acélcsarnokai megjelenés fronton is sokszínűséget kínálnak, a vállalkozások arculatához egyszerűen igazíthatók az építmények. Jelenleg a gyártó 12-féle színezéssel készít metál és matt hatású burkolati elemeket, továbbá többféle nyílászáró és tetőszerkezet közül választhatnak az ügyfelek.

Funkcióra szabható acélépületek

Funkcióra szabható acélépületek – fotó: Frisomat

+1 megoldás a költségmegtakarításra

A növekvő energiaköltségek miatt – nem meglepő módon – a fenntarthatóságra, energiahatékonyságra irányuló törekvések jelenléte a vállalati szegmensen belül napi szintű elvárássá, természetes folyamattá vált. A Frisomat felismerve az ilyen irányultságú célkitűzéseket, acélcsarnokaik alacsony dőlésszögű tetőszerkezeteit standardizált módon, a legelterjedtebb méretű, súlyú és típusú szolár panelek elhelyezésére gyárilag alkalmassá teszi.

Tervezés és megvalósítás a Frisomattal

A könnyűszerkezetes épületekre történő beruházás több oldalról vizsgálva is gazdaságosabbnak bizonyul, mint egy hagyományos építési módszerrel megvalósított építkezés, azonban felmerülhet kérdésként, hogy hatékonyságban, strapabíróságban vajon elmaradnak-e a tégla-, vagy betonépítésű társaiktól. Az eddigi tapasztalatok alapján egy cseppet sem!

A hidegen megmunkált acélból bár kevesebb gyártási nyersanyag mennyiség szükséges, mint a melegen hengerelt társából – ezáltal az ilyen épületek költségvonzata is alacsonyabb – hosszú, évtizedes élettartamra tervezik őket, így átlagosan 40-50 évig szolgálják ki funkciójukat.

A Frisomat gyártástechnológiájának köszönhetően ráadásul rendkívül gördülékenyen, akár 3-4 hónap alatt is elkészülhet egy-egy ilyen épület – a rendelői méretigények pontos megtervezéséből, illetve legyártásából adódóan szinte hulladékmentesen, amely a tereprendezési munkák során további előnyként jelenik meg.

Hulladékszegény építkezés a Frisomattal

Hulladékszegény építkezés a Frisomattal – fotó: Frisomat

A cég jól szervezett logisztikával, felesleges lépésektől mentesen ütemezi a projekteket, így rövid szállítási határidőket és az előre furatolt elemeknek, acélpaneleknek köszönhetően gyorsan zajló építkezést biztosít. Ezzel párhuzamosan a 2022-es év eleje óta erőteljesen emelkedő világpiaci árak ellenére a nemzetközi hátterű cég irányelve, hogy a lehetőségekhez mérten fix megoldásokat kínáljon továbbra is partnereinek.

Ismerje meg a Frisomat acélcsarnok-megoldásait és eddig elkészült magyarországi projektjeit IDE kattintva.