Az ENSZ is felemelte a hangját

Ahogy már beszámoltunk róla, a fekete-tengeri gabonamegállapodás sorsa nemsokára eldőlhet. Oroszország először hezitált, majd végül egy 60 napos megállapodásba egyeztek bele, amire válaszolva az ENSZ is felszólalt, megismételve, hogy a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodás 120 napos meghosszabbítást ír elő.

Maga a megállapodás március 18-án szombaton jár le, az ENSZ pedig hangsúlyozta, hogy az egyezményben az szerepel, hogy azt 120 nappal hosszabbítják meg

– annak ellenére, hogy Oroszország a hétfői genfi ​​tárgyalások után azt közölte, hogy ők csak 60 napos meghosszabbításba mennek bele. A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés egy Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás, amelyet 2022 júliusában kötöttek meg, hogy garantálják a gabonát és olajos magvakat szállító hajók biztonságos forgalmát – melyek Ukrajna legfontosabb exportcikkeit jelentik.

A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés egy Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás, amelyet 2022 júliusában kötöttek meg, hogy garantálják a gabonát és olajos magvakat szállító hajók biztonságos forgalmát – melyek Ukrajna legfontosabb exportcikkeit jelentik. Kép: pexels

A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés egy Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás, amelyet 2022 júliusában kötöttek meg, hogy garantálják a gabonát és olajos magvakat szállító hajók biztonságos forgalmát – melyek Ukrajna legfontosabb exportcikkeit jelentik. Kép: pexels

A dokumentum szellemében

„A megállapodás nyilvános, ez egy nyílt dokumentum. 120 napos meghosszabbítást irányoz elő" – mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője. Ahogy mi is megírtuk, a RIA orosz állami hírügynökség Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettesre hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy Oroszország és az ENSZ a genfi ​​tárgyalások után megállapodott a gabonaszerződés 60 napos meghosszabbításában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kifejtette, hogy a 60 napos meghosszabbítás „jóakaratú gesztus" Oroszország részéről

- amikor újságírók arról kérdezték, hogy miért nem hosszabbították meg a megállapodást 120 nappal. Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön arra a kérdésre, hogy az orosz és az ENSZ-változat meghosszabbítási időtartamában miért jelent meg ez a 60 napos különbség, azt válaszolta, hogy ez „az ENSZ alkalmatlanságát" jelzi.

Dujarric is reagált Zakharova megjegyzésére, kifejtve: „Csak megerősítettem és felolvastam egy sort a megállapodásból, amely arról szól, hogy a megállapodás 120 napos megújítást irányoz elő." A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ nem irányítja a tárgyalásokat és nem szab feltételeket a megállapodáshoz. Dujarric szerint az Orosz Föderáció, Ukrajna és Törökország a megállapodásban részt vevő felek, az ENSZ pedig csupán annak tanúja.

Szerdára virradóra

Hulusi Akar török ​​védelmi miniszter is megszólalt szerdán, ő azt mondta az újságíróknak, hogy Ankara reméli, hogy „a lehető leghamarabb" pozitív módon rendeződik a kérdés – írja az Anadolu török ​​állami média. „A tárgyalásokat azzal az elképzeléssel kezdtük, hogy a megállapodás eredeti változatának megfelelően további 120 nappal meghosszabbítsuk a gabonafolyosót. Barátainkkal, az orosz és az ukrán féllel technikai szinten tárgyaltunk. Tárgyalásainkat miniszteri szinten is folytatjuk" – mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kifejtette, hogy a 60 napos meghosszabbítás „jóakaratú gesztus

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kifejtette, hogy a 60 napos meghosszabbítás „jóakaratú gesztus" Oroszország részéről. Kép: pexels

A pénteki nap eseményei

A Kreml pénteken újfent megerősítette, hogy Oroszország 60 nappal meghosszabbítja a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodást, megismételve az orosz külügyminisztérium korábbi nyilatkozatait. Korábban Ukrajna és Törökország is kijelentették, hogy a szombaton lejáró megállapodást teljes egészében meg kell hosszabbítani a jelenlegi feltételek szerint, beleértve a 120 napos időtartamot is. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban újságírókkal folytatott beszélgetés során a Moszkva álláspontjával kapcsolatos kérdésre csak annyit válaszolt:

"Oroszország 60 napra megújítja a megállapodást".

Alessandra Vellucci, az ENSZ Információs Szolgálatának igazgatója elmondta, hogy a hosszabbításról szóló tárgyalások folytatódnak. "A megállapodás 120 napos meghosszabbítást irányoz elő. A megbeszélések folyamatban vannak, és nem fogunk találgatni, hogy mi fog történni, már ami a megbeszélések kimenetelére vonatkozik" - mondta.

(Forrás: CNN, Reuters)