Ám az adószám a kompenzációs felár igénylésének is feltétele. Ha ugyanis az őstermelő felvásárlónak értékesít, részesülhet a kompenzációs felárban, ami a nettó ár 7 vagy 12 százalékát teszi ki. Ezeket a tételeket a felvásárló fizeti ki a termelőnek, és utólag igényli vissza az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, ám erre csak akkor van lehetősége, ha az űrlapon szerepel a termelő adószáma.

Van egy másik lehetőség is: az alanyi adómentesség. Erre 5 millió forintos árbevételig van mód, ám ekkor nemcsak az áfa felszámításáról, annak levonásáról is le kell mondani. Van még egy összefüggés: a termelők eleve nem számíthatnak fel áfát azokra a tételekre, amelyekre kompenzációs felárban részesülnek, és az ezekkel kapcsolatosan felmerülő költségek áfájának a levonására sincs lehetőség. Nem kizárt tehát, hogy lesznek olyan termelők, akik nem kérik a kompenzációs felárat, cserébe élnek az áfa levonással járó előnyökkel.

Ez a jelenlegi helyzet, ám jó esély van arra, hogy a részletek még módosulnak. Kormányrendelet készül ugyanis a kivételekről. Az előzetes tervek szerint ebben rögzítenék, hogy az új kötelezettségek csak azokra az őstermelőre érvényesek, akik üzletszerű, rendszeres értékesítéseket végeznek. Legalábbis ezt közölte Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Az adószám igénylése alól mentesülnének azok a termelők, akik javarészt saját maguk és családjuk számára állítanak elő mezőgazdasági terméket, ám feleslegüket időről időre piacon értékesítik. Az ilyen esetek kezelésére külön őstermelői igazolvány készül, és a feltételek között szerepel a maximum 1 hektáros termőterület (szőlő- és gyümölcstermelés esetén 0,3 hektár lesz a limit).

Továbbra is kell az igazolvány

Az adószám mellett az őstermelőknek a jövőben is szükségük lesz igazolványra is, vagyis jövőre is meg kell újítani e dokumentumok érvényességét. Az igazolványokat egy évre kapják meg az őstermelők, ám az egyelőre nem világos, hogy 2008-ban valóban kétféle dokumentum lesz-e forgalomban. A tervezett új módszerrel kérdésessé válik az értékesítési betétlapok sorsa is, eddig ugyanis ilyeneket is kérni kellett az igazolványok mellé.

A rendelet január végén születhet meg, a termelőket azonban korábbi határidők kötik. Az alanyi adómentesség választására december 31-ig volt, az adószám igénylésére pedig 2008. január 15-ig van mód. Ezután már az APEH mérlegelésén múlik, hogy az igazolási kérelem kíséretében befutó igényléseket teljesíti-e. Az új kötelezettség az adóhivatal számára is komoly kihívás, figyelembe véve az őstermelők 800-900 ezer fős táborát. Az biztos, közülük több százezer termelő nem valós gazdálkodó, ám a ténylegesen és valósan gazdálkodók száma még így is félmillió körüli.