Az agrárolló – ami a termelői árindex és a ráfordítások árindex hányadosa – utoljára 2008-ban volt olyan mélységben, mint tavaly. Tehát a költségek nőttek, a termelői árak csökkentek – írja elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője a agrokep.vg.hu oldalon.

Hozzáteszi, hogy a KSH adatai szerint, a mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett. Az agrárolló értéke 85 százalékos volt 2023-ban.

Mire lehet számítani 2024-ben?

Fórián Zoltán három pontban foglalta össze, hogyan alakulnak a folyamatok az agráriumban:

  • Az új pályázati ciklus mellett szükség van jövedelemtermelő képesség javulására. Kiemeli, hogy előrejelzésük szerint ez leghamarabb 2025-ben várható, amikor az idei pályázatok a megvalósítás szakaszába érnek.
  • Az élelmiszerárak – mind a világpiaci, mind a haza – csökkenése várhatóan idén is folytatódik, de csökkenő ütemben, így az agrárolló idén is 100 alatt marad, ám mértéke kedvezőbb lehet a 2023-asnál.


  • A jövedelmezőség csökkenése hatására várhatóan minden üzemméretben növekedni fog a koncentráció.

Indexkép: Pixabay