Negyedik évadot zárt az Agrovirtus digitális agrár-menedzsment verseny. 2022-ben új elemekkel, magasabb elvárással, valamint – a hagyományoknak megfelelően – professzionális mentorokkal- és zsűrivel fogadta a program a vállalkozó kedvű fiatalokat.

Európa legjelentősebb digitális egyetemi agrárversenyére 2022-ben több száz agrárszakos és agrárszektor iránt érdeklődő hallgató jelentkezett az ország felsőoktatási intézményeiből. A verseny digitális selejtezője heteken keresztül zajlott, ahol a csapatok az AgroVIR rendszerben az Europe Farming Kft. által rendelkezésre bocsátott valós adatok alapján oldottak meg agrárszakmai- és menedzsment jellegű feladatokat.

A hallgatók a selejtező ideje alatt átfogó képet kaptak egy gazdaság működtetéséről, a napi munkavégzésről és annak komlexitásáról. Megismerték többek között, hogy milyen egy általánosan használt hídmérleg program és elsajátították a farmmenedzsment folyamatok egyik legfontosabb lépését, azaz, hogyan szükséges a termelési időszakokat és éveket zárni, valamint nyitni egy gazdaság területein. Készletkezelési tapasztalatokat szereztek a versenyzők, a beérkezett termékeket vételeztek készletre és azonosnak tűnő adatsorokat hasonlítottak össze abból a célból, hogy megtalálják a hibát az egyes táblák esetében. Az összetettebb feladatokhoz érve a munkaerő – gép – készlet között fennálló logikai kapcsolatokat kellett megérteniük – ezzel a munkaműveleti adatok jól értelmezett rögzítése volt a cél. A selejtező utolsó hetében a gazdálkodási adminisztráció kötelező elemeinek megismerése következett, amelyek segítségével a fiatalok betekintést nyertek a bevallások adattartalmába és előállításába.

A legjobb 10 csapat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen megrendezésre kerülő Agrovirtus Akadémiára került, ahol a fiatalok vállalati szakemberekkel, ágazati szakértőkkel készültek a verseny döntőjére.

Az elődöntőben a selejtező során megismert Europe Farming Kft. számára kidolgozott fejlesztési stratégiát kellett bemutatniuk a versenyképesség és a fenntarthatóság jegyében, mely kidolgozásában szakmailag elismert mentorcsapat segítette a hallgatókat az Akadémia második délelőttjén.

Az elődöntőben a selejtező során megismert Europe Farming Kft.-re kellett kidolgozni egy fejlesztési stratégiát, amelyet először a Mentor program keretén belül kellett bemutatniuk a csapatoknak a versenyképesség és a fenntarthatóság jegyében.

mentorprogram Agrovirtus

Harm Kalfsbeek, az Europe Farming Kft. ügyvezetője mentorként is segítette a hallhatókat a verseny során – fotó: Agrovirtus

Az Agrovirtus mentorai idén is nagy agrárvállalatok döntéshozói voltak, akik észrevételekkel, javaslatokkal segítették a hallgatókat, hogy prezentációjukat tovább tökéletesíthessék.

Az elődöntőben nyújtott teljesítmény alapján az öt legjobb csapat került a döntőbe:

  • AgrárTrium
  • Aszálycsillapítók
  • Kerti törpék
  • Növénydermesztők
  • NYE-MG

A zsűri tagjai 2022-ben

Juhász Anikó, Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkár asszony,

Kyster Angéla, a  Bayer Hungária Kft. cégvezetője,

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

Harm Kalfsbeek, az Europe Farming Kft. ügyvezetője

Maróti Miklós, az AgroVir ügyvezetője és az Agrovirtus program ötletgazdája, valamint a zsűri elnöke voltak.

A hallgatói projektterv elkészítése során több elem kidolgozására és rendszerbe szervezésére is lehetőség volt. A projekttervek bemutatására a döntőben idén már csak 10 perc állt rendelkezésre. Ennyi idő alatt kellett a csapatoknak előadniuk a prezentációikat – és meggyőzniük a zsűrit arról, hogy érdemes befektetni a fejlesztési tervükbe az aktuális gazdasági környezetben.

A döntő – a prezentált projektek komolysága és a végső győzelem tétje miatt – emelkedett hangulatban telt és a szervezőknek köszönhetően bajnoksághoz méltó show-elemek színesítették az élményt a fiatalok számára.

Elérkezett a várva-várt eredményhirdetés, amelyet a résztvevők lélegzet-visszafojtva figyeltek. A dobogósok kihirdetése előtt 15 értékes különdíj talált gazdára, amelyek céglátogatásokat és vezetői vacsorákat foglaltak magukba. És végezetül, az est fénypontjaként a legjobb három csapat neve is elhangzott:

Aszálycsillapítók Agrovirtus győztes

Az Aszálycsillapítók győzelmi fényben – fotó: Agrovirtus

  1. Az Aszálycsillapítók csapata lett 2022 Agrovirtus győztese – így ők vihették haza az egymillió forintos fődíjat. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem hallgatói által alapított csapat precíziós talajszkennerre alapozott inputanyag-csökkentési tervvel nyerte el a zsűri elismerését.
  2. Második helyen a Növénydermesztők csapata végzett
  3. Bronzéremmel pedig az AgrárTrium büszkélkedhetett.

A döntő végén Maróti Miklóst, az AgroVir ügyvezetőjét kértük a verseny értékelésére.

– Hogyan fejlődött az Agrovirtus program 2018-óta és mit vihetnek magukkal a hallgatók idén, a verseny zárása után?

– A verseny menetén évről-évre változtatunk és fejlesztünk annak érdekében, hogy a hallgatók minél komolyabb, tudással és minél több tapasztalattal gazdagodjanak. A célunk a kezdetektől az, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik az egyetemről kikerülve minden téren megállják a helyüket az agrárium ágazataiban és versenyszférában.

A hallgatók prezentációi a döntőben idén is magasabb színvonalat képviseltek a korábbi évek versenyeinél – de ami a legfontosabb:

a program részvevői 5 év gyakorlati előnnyel távoztak az Agrovirtus Akadémiáról – ami a karrierjük szempontjából felbecsülhetetlen előnyt jelent.

– hangsúlyozta Maróti Miklós.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávidtól kértük a döntő után, hogy ossza meg a tapasztalatait a 2022-es Agrovirtusról.

– Elégedett vagyok a hallgatók teljesítményével és nagy örömmel, büszkeséggel tölt el, hogy fölénnyel kerültek a döntőbe a MATE hallgatói, majd a győztes csapat is egy MATE – Debreceni egyetdmi kooperációként végzett. Sokat elárul ez az eredmény a hazai felsőoktatás színvonaláról és bebizonyította számomra, hogy milyen nagy ereje van ezen a területen is az ilyen irányú együttműködéseknek.

Az Agrovirtus programnak nagy szerepe van a fiatalok kapcsolati tőke-építésében és későbbi karrierjük sikerében is. Minden hallgatót bíztatok, hogy vegyen részt az Agrovirtus programban – és jövőre biztosan találkozunk! – fűzte hozzá Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid.

Téged is érdekel az Agrovirtus program? Ismerd meg jobban: Agrovirtus.hu