A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) aláírásgyűjtést indít, melynek célja, hogy kiálljanak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak tervezett csökkentése ellen – hangzott el a két szervezet sajtótájékoztatóján.

A 2018. májusában megjelent uniós költségvetés-tervezet kilátásba helyezte az agrárpolitikára szánt keret csökkentését. Ennek több oka van, az egyik a Brexit miatti bevételkiesés, ugyanis az egyik legnagyobb nettó befizető ország, Nagy-Britannia kilépése  becslések szerint éves szinten 12-15 milliárd eurós hiányt teremt majd a közös forrásokban. A másik ok pedig a kiadások növekedése, ugyanis bizonyos politikákra a jövőben több forrást kell biztosítani, mint a közös védelmi politika, a biztonság, a migráció kezelése.

A NAK és a MAGOSZ az ellen tiltakozik, hogy a KAP-ból forrásokat vonjon el és azt a migráció kezelésére fordítsa a közösség. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott: "a forráselvonás veszélyezteti a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lehetnek."

EU

A NAK tiltakozik a KAP keretének csökkentése ellen – fotó: Shutterstock

A májusban leköszönő Európai Parlament és az Európai Bizottság már nem hoz döntést a KAP jövőjéről és a 2020 utáni költségvetésről, ennek oka, hogy közelednek az európai parlamenti választások, a Brexit körül is sok még a bizonytalanság, ráadásul a KAP jövőjéről még sok tekintetben nincs megegyezés. A következő időszakban intenzív tárgyalások következnek, amik eredményeként még módosulhat a költségvetési tervezet. Ezért van itt az ideje a véleménynyilvánításnak a kamara és a MAGOSZ szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) amellett áll ki, hogy a migrációs helyzetet nem az agrárköltségvetés terhére kell kezelni. Ezért a két szervezet aláírásgyűjtésbe kezd. Azok a mezőgazdasági termelők és az agráriumban érdekeltek, illetve bárki, aki egyetért a petíció felvetésével, kitöltheti azt online a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon vagy a falugazdászoknál és a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken 2019. május 3-ig.