Abda Agora átadó ünnepség

Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen elárulta, hogy a kormány legfontosabb célja továbbra is a magyar gazdaság erősítése, a családok, valamint a munkahelyek megvédése.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy Abda Község Önkormányzata több mint 56 millió forintos támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával "Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális – és eszköz fejlesztése" című felhívásnak köszönhetően.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nemzetgazdasági szempontból nagyon fontos cél, hogy a lakosság főként a hazai előállítású termékeket vásárolja. Ez főként az élelmiszerekre igaz, amik előállítása rengeteg munkát az az élelmiszerláncban dolgozók számára.

Több mint tíz éves a "termelői piac"

Nagy István emlékeztető, hogy a kormány több mint egy évtizeddel ezelőtt bevezette a termelői piac fogalmát, majd támogatta az ilyen létesítmények kialakítását. A cél az volt, hogy élénkítsék a helyi gazdaságok működését. Mára csaknem háromszor annyi termelői piac működik, mint 2012 őszén. Jelenleg országos szinten 320 termelői piacról beszélhetünk. Ezeken a helyeken a vidéki térségben élők biztonságos, valamint kiváló minőségű élelmiszerekhez juthatnak. Ez a helyi termelők életét is megkönnyíti, hiszen könnyebbé vált az értékesítés.

Az átadás pillanata - fotó: Agrárminisztérium

A piacok számának emelkedésével tovább nőtt a regisztrált kistermelők száma. Míg 2010-ben csipán 5000-en voltak, 2022-re 22 470 kistermelő szerepel a nyilvántartásban.