A múlt vasárnapi választás megerősítette a gazdák érdekérvényesítését Brüsszelben, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg a Európai Parlament napirendjén - közölte Nagy István agrárminiszter.

Soha nem látott kihívások

A tárcavezető beszédében mindenkit emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdaság talán sosem volt még ilyen nehéz helyzetben, mint manapság. A klímaváltozás okozta rendkívüli időjárási körülmények, az emelkedett input költségek, valamint a harmadik országokból érkező import és a termelési szabályozások túl ambiciózus szigorítása jelentős kihívások elé állítja az agráriumot.

Az említett tényezők összeadódva veszélyeztetik az európai gazdálkodók létbiztonságát. Ebben a helyzetben erősebb képviseletre és nagyobb érdekérvényesítésre van szükség. Erre a vasárnap lezajlott választásokat követően most még nagyobb lehetőség nyílik.

A miniszter szerint elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságra ne a klímaváltozás okozójaként, hanem a megoldás részeként tekintsünk. A gazdákat tegyük érdekeltté a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazásában.

Az európai termelők az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat biztosítanak az embereknek, éppen ezért az EU stratégiai autonómiájának része kell, hogy legyen az élelmiszerszuveneritás és az élelmezésbiztonság garantálása.


Mindannyiunk érdeke

Az agráriummal kapcsolatos témák és a termelők helyzete esetében mindenkinek az érdeke, hogy ezek erőteljesebben jelenjenek meg az EP napirendjében. Erre most remek esélyt kaptunk.

A tárcavezető kitért arra, hogy a gazdálkodók megélhetése, valamint az agrárium központi helyen szerepel hazánk uniós elnökségi napirendjén is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a következő félévben azon fog dolgozni, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutasson az újonnan felálló Európai Bizottságnak az uniós agrárpolitika 2027 utáni szabályainak kialakításához egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtése érdekében.

A cél egy gazdaközpontú agrárpolitika - fotó: pexels.com

A mezőgazdasági ágazat fenntarthatóságának elősegítése kiemelt prioritás az ésszerű egyensúly kialakítása, a fenntarthatósági stratégiai célkitűzései, az agrárpiacok stabilizálása és a mezőgazdasági népesség megfelelő életszínvonalának biztosítása tekintetében - fejtette ki.

Nagy István végül leszögezte, hogy a magyar elnökség prioritása a gazdaközpontú unós agrárpolitika, amely kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre, a fenntarthatóságra, illetve a tudás alapú gazdaságra.