Idén korán kezdődött a szamócaszezon hazánkban. A megszokottnál két héttel hamarabb, már március közepén megjelent a nagybani piacokon a friss magyar gyümölcs. Az idény ugyanakkor elég magas árakkal indult, a termelők az első héten akár 4000 forintot is elkértek az eper kilójáért – írja a Magyar Nemzet.

A termelői árak március és május vége között 22 százalékkal voltak magasabbak tavalyihoz képest – fotó: MTI / Mészáros János

Az árak ugyan később mérséklődtek, de a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint így is az elmúlt öt év alatt egyszer sem kellett annyit fizetni a szamócáért, mint idén. A termelői árak március és május vége között 22 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi szinthez képest.

A lap értesülései szerint a budapesti fogyasztói piacokon áprilisban jelent meg a friss hazai eper, ahol 2800 és 3000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért. Aztán ahogy megjelent a fóliasátras eper mellé a szabadföldi is, az árak is lentebb mentek. Május végén átlagosan 1400–1500 forintos kilónkénti áron lehetett hozzájutni a hazai szamócához.

Május közepétől nagy mennyiségben érkezett a szabadföldi szamóca a fogyasztói piacokra – fotó: Shutterstock

A termelőknek idén nem volt okuk panaszra. Legalábbis sz időjárást illetően. Az enyhe tél és a tavaszi időjárás is kedvezett a szamócának, így jó minőségű bőséges termést lehetett betakarítani. Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitarthat.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2019-es SAPS-adatok szerint – mintegy 650 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.