A kormány 8,9 százalékos inflációval számol erre az évre, de az élelmiszerek árának emelkedése ennél nagyobbnak érződik.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Jelentkezz az év agrárdigitalizációs eseményére!

www.prega.hu

A G7 összehasonlította, hogy a nagy hazai élelmiszerláncoknál (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) hogyan alakul egy átlagos bevásárlókosár tavaly áprilisban és idén. 42 termék átlagárát vetették össze és azt tapasztalták, hogy egy év alatt

  • egy kilogramm spagetti tészta 89 százalékkal
  • az őrölt kávé 70 százalékkal,
  • a a tojás 56 százalékkal,
  • a paradicsom 52 százalékkal lett drágább.

1 kg spagetti tészta 89 százalékkal egy év alatt

1 kg spagetti tészta 89 százalékkal egy év alatt – Fotó: Pxfuel

A G7 mérései szerint ezen felül másfélszeresére drágult a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is, és csupán négy olyan termék van, amelynek csökkent az ára egy év alatt: a fehérrépa és a sárgarépa egyaránt 15, a vöröshagyma 5, a burgonya pedig 4 százalékkal olcsóbb most, mint 12 hónappal ezelőtt.


A lap 2020 január óta havonta monitorozza bizonyos termékek árát külön-külön, valamint a nagybevásárlás összesített költségét is.

2021 április végén a boltoktól függően 16 184 és 16 939 forint között alakult a nagybevásárlás, míg idén április végén már 19 902 és 20 693 forint között volt.

A G7 az elemzésében arra is kitér, hogy az élelmiszerárstop jelentősen mérsékelte a 2,8-as UHT tej árát: egy év alatt csak 1,2 százalékkal drágult, miközben a többi tejfajta ára 33-34 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a liszt árának befagyasztása kicsit késői volt, mert az intézkedés ellenére is 25 százalékkal drágult egy év alatt.