A romania-insider.com beszámolója szerint az ország mezőgazdasága az  utóbbi hónapokban – régiónként különböző mértékben – súlyos szárazságtól és hőségtől szenved.

Az őszi betakarítású növényeknél több megyében 40 és 80 százalék közötti terméskiesés várható, egyes körzetekben és bizonyos növényfajoknál azonban még ennél is rosszabb a helyzet.

Romániában az őszi betakarítású növényeknél több megyében 40 és 80 százalék közötti terméskiesés várható

Romániában az őszi betakarítású növényeknél több megyében 40 és 80 százalék közötti terméskiesés várható – Fotó: Pxfuel

Ez a veszteség a termelési költségek ugrásszerű növekedésével párosulva csaknem teljesen ellehetetleníti a gazdálkodók helyzetét, és sokakat közülük csődbe taszít, és tevékenységük feladására kényszerít. Ezért az agrártermelők érdek-képviseleti szervei az 50 százaléknál nagyobb mértékben érintett területeken vészhelyzet kihirdetését kérik a kormánytól.

Egy ilyen kormányintézkedés lehetővé tenné számukra, hogy az időjárás által kiváltott terméskiesés kompenzálására nemzeti és uniós támogatást igényeljenek, és kapjanak. A lakossági vízhasználat radikális korlátozására eddig még nem volt szükség, de a hatóságok maximális víztakarékosságra szólítottak fel.