Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a mostani tulajdonos tavaly vette át a konzervgyártó üzemet, bő fél év elteltével az akkori 26 dolgozóról 250-re nőtt a foglalkoztatottak létszáma, konzervgyártó kapacitását pedig hatszorosára növelte a társaság.

Ez a vállalkozás kifejezetten illeszkedik a térség mezőgazdaságához – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a következő időszakban az élelmiszergazdaság és élelmiszeripar területén olyan pályázati támogatás lesz elérhető, amely a Jonaco Kft.-hez hasonló cégeket célozza meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelképesen elindítja az új csomagolósort

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelképesen elindítja az új csomagolósort – fotó: MTI/Balázs Attila

Szabó István, a kft. ügyvezetője elmondta, a koronavírus-járvány a társaság számára gazdasági nehézségeket okozott, ennek ellenére a cégvezetés a korábban elhatározott beruházások megvalósítása mellett döntött.

A nagyobbrészt saját forrásból, kétmilliárd forint körüli összegből megvalósított technológiaváltáshoz szükség volt az állami támogatásra, a konzervgyár újraindításához 200 millió, munkahelyteremtésre pedig 78 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság – ismertette a cégvezető.

Meggykonzervet csomagolnak

Meggykonzervet csomagolnak a gyümölcs- és zöldségkonzerv gyártással foglalkozó Jonaco Kft. fehérgyarmati üzemében – fotó: MTI/Balázs Attila

Megjegyezte, ezeknek köszönhetően valamennyi dolgozó munkahelyét sikerült megőrizni, a jövőben pedig a folytatódó gyártástechnológiai beruházások mellett a szennyvízkezelés korszerűsítését is szeretnének megvalósítani a fehérgyarmati üzemben.