Harsányi Zsoltot, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét a Bábolnai Gazdanapokon kérdeztük.

A kezdetekről elmondta, cégét közvetlenül a rendszerváltás után, 1991-ben alapította, 50 ezer forint törzstőkével, egy alkalmazottal – aki mindmáig nála dolgozik, "sőt már a kolléga fia is". Jelenleg több mint 700 fő alkotja az AXIÁL gárdáját.

Magyarországon az alkatrészek csaknem a felét ők adják el, és a gépforgalmazás jelentős része is rajtuk keresztül zajlik. 18 telephelyük van, most építik Hódmezővásárhelyen a tizenkilencediket. Mindenhol szervizzel, alkatrészekkel, finanszírozási lehetőségekkel is szolgálják a gazdálkodókat. Ezeken kívül bérbe is adnak gépeket, kezelővel vagy anélkül: ha valakinek épp nincs kapacitása, vihet tőlük mondjuk egy traktort vagy rakodógépet.

Akár valamilyen alkalmi munkára is – válaszolta kérdésünkre –, persze azt sokkal jobban szeretik, ha valaki egyéves tartós bérletre viszi el a gépet. De ha aratáskor hiányzik egy kombájn, akkor csak szólnak nekik, hogy ugyan vágják már le a 100 hektáros búzáját.  „Igen, a kombájnhoz adunk embereket is.”

Harsányi Zsolt: jellemzően azok járnak hozzánk nagyobb számban gépet vásárolni, akiknek száz hektár fölötti területük van – fotó: Agroinform.hu

Alapvető tevékenységük természetesen a gépértékesítés, emellett az alkatrész is hatalmas forgalmat produkál, utána a szerviz, illetve a használt gép következik, a bérgép a legkisebb tétel – válaszolta kérdésünkre.

Az AXIÁL mezőgazdasági, építőipari és rakodógépeket egyaránt forgalmaz, de a mezőgazdaságiból fogy a legtöbb. A cég kizárólagos magyarországi importőre a CLAAS gépeknek, a Fendt traktoroknak és a Manitou teleszkópos rakodóknak. „Tehát három stabil, nagy forgalmú mezőgazdaságigép-csoportunk van, de mi vagyunk a hazai értékesítői a Hyundai építőipari gépeknek is, ebből szintén jelentős forgalmat generálunk. Mindezeken kívül még 26-27 mezőgazdaságigép-gyártó termékeit forgalmazzuk Magyarországon.”

A sorrend: traktor, kombájn, rakodó

Miből adnak el a legtöbbet, mi a legkelendőbb ma a magyar mezőgazdaságban? Traktorból –  attól függően, milyen az adott év – 400-500-600 darab kel el. A kombájnokból, betakarító-cséplőgépekből volt olyan esztendő, amikor 250 darabot értékesítettek. Aztán a következő évben 27-et – tette hozzá. De teleszkópos rakodóból minden évben elmegy100-120 darab. Tehát az eladási sorrend: traktor, kombájn, rakodó.

Az AXIÁL alapjában véve a közepes és nagy gazdálkodókat látja el gépekkel. „ Jellemzően azok járnak hozzánk nagyobb számban gépet vásárolni, akiknek száz hektár fölötti területük van.” Alkatrészből viszont a kicsitől, közepestől kezdve a nagyig mindenfajta mezőgazdasági vállalkozói rétegeket ellátnak, sőt nemcsak őket, hanem más iparágakba tartozókat is. „Például egy hidegvizes-mosót az élelmiszeripartól kezdve a gépjárműmosó kisiparostól kezdve mindenki használ.”

A kertészeti és az ÁTK- pályázatok még besegíthetnek

Hogyan alakult a forgalmuk az elmúlt években, látszik-e valami ciklikusság? – kérdeztük. Egyértelműen van ciklikusság, nagyon is együtt mozog az eladás a gazdák számára rendelkezésre álló pályázati lehetőségekkel – mondta el Harsányi Zsolt. A 2015-ös közepes év volt az AXIÁL számára, 67 milliárd forint árbevételt értek el, és „ez tulajdonképpen megfelel az elmúlt évek átlagának”. Jobb évük volt, amikor az állattartó telepi és a kertészeti beruházási gépesítés zajlott, akkor 77 milliárd fölötti árbevételt tudtak realizálni.

Vannak tehát jobb évek, vannak rosszabbak, ha idén még gyorsan kiírnák a kertészeti pályázatokat, illetve elbírálnák az ÁTK-t, akkor ebből az esztendőből is ki lehet hozni valamit. Bár ennek egyelőre nem sok lehetőségét látja – jegyezte meg.

„Azt gondolom, hogy mezőgazdaság mindig lesz Magyarországon” – kezdte válaszát a jövőt firtató kérdésünkre. „4,5 millió hektárnyi szántóterület van, amit meg kell művelni, és mi erre készülünk. Ezért veszünk fel nagyon sok gyakornokot, nagyon sok fiatal mérnököt, belőlük előbb-utóbb olyan szakemberek lesznek, akik a Magyarországon található, AXIÁL által forgalmazott mezőgazdasági gépeket el tudják majd látni szervizzel, alkatrésszel.

Nem az újságból tudják, hogy munkaerőhiány van

Akkor az AXIÁL-ban nem is érzik a mezőgazdaságban is jelentkező munkaerőhiányt? „Mi nem érezzük, mi tudjuk, hogy munkaerőhiány van!” – így a válasz. Mert nem az újságban olvassák, hanem tapasztalják, amikor például  felvételt hirdetnek. Korábban az álláshirdetésekre jelentkező 50-60 emberből mindig találtak 2-3-4 olyant, akiből tényleg jó szakembert tudtak faragni. Most van úgy, hogy fél évig is keresnek a nyugat-magyarországi határszélen egy-egy megfelelő szakembert.

A stratégia eddig is az volt, hogy fiatal egyetemistákat vesznek fel gyakorlatra, hogy megismerjék őket, kiderüljön, tudnak-e velük dolgozni. Az elmúlt nyolc évben harminc Gödöllőn végzett fiatal mezőgépész mérnököt fogadtak, és közülük most is náluk dolgozik 25-26 fiatalember, „bocsánat, egy gépészmérnöknő is van közöttük, jelenleg gyesen, már a második gyermekével. Persze, örülök ennek” – tette hozzá. „Szóval aki akar és tud is dolgozni, az nálunk ragad.”

A kedvenc gépét tudakoló kérdésre először is kijelentette: mindegyik gépet szereti, ám amelyekben motor is van, azok egyértelműen szimpatikusabbak. Amikor felbőg egy motor – legyen az traktort, rakodógép vagy kombájn  –, az lelket gyönyörködtető hang. Persze egészen különleges élmény, amikor „az ember egy 450 ezer euró plusz áfás nagy kombájnnal arat, új hevederrel, 12 méteres vágóasztallal! Nagyon nagy érzés, amikor látja, hogy ezen a táblán délelőtt még állt a gabona, délutánra pedig vagy 50 hektárt levágtunk, és gyönyörűen működött gép”.

Persze, hogy beülök! – válaszolta. Nagyon jól tudok aratni! És olyan megnyugtató dolog arra gondolni, hogyha minden kötél szakad, akkor kombájnosnak még mindig el tudok menni – nevetett az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetője.