Nyolcvan méteres mélységig ingyenessé teszi a kútfúrást a kormány – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 30-i kormányinfón. Ilyen kút fúrására az ország területének 88 százalékán van lehetőség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arról tájékoztat, hogy a bejelentés nélkül létesíthető 80 méternél sekélyebb kutak nem terjednek ki a gazdasági vízhasználatokra – írja a nak.hu

A tárcavezető által említett lehetőség csak a házi vízigényeket kielégítő kutakat érinti, ha azok nem érintenek ivó- vagy sérülékeny vízbázist. Ezért

az „agrárkutak” létesítése továbbra is engedélyköteles marad.

A vízjogi engedélyezés részleteiről részletesebb tájékoztató anyag ITT található.

A NAK jelenlegi ismeretei szerint a kormányinfón elhangzott ingyenesség csak az engedélyezési eljárásra vonatkozik, a kivitelezésre nem. Ezért a kút létesítésének költségeit ki kell fizetni a kútfúrónak, és ha esetleg az állampolgár meg akar bizonyosodni a vízminőségről, akkor a laborvizsgálatok elvégzéséért is fizetni kell.

kút

Csak a házi vízigényt kielegítő, 80 méternél sekélyebb kutak létesítéséhez nem kell engedély – fotó: Shutterstock

A vízjogi bürokratikus terhek csökkentésén már dolgozik a kormány, a ,,Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer kialakítása" elnevezésű VIZEK-projekt keretein belül. A VIZEK-projekt célja, hogy a jogszabályi háttér egyszerűsítéséhez: elektronizálja a vízjogi eljárásokat, a döntéstámogató integrált hatósági rendszert dolgozzon ki, e-vizikönyvet hozzon létre.

A 2019. január 1-től megvalósulandó projektben kialakítanak egy interaktív tájékoztató felületet is, ahol e-konzultációra lesz lehetőség, hogy az adott kút érint-e sérülékeny és/vagy ivóvízbázist. Ennek létrejöttéig a területileg illetékes vízügyi igazgatóság és/vagy hatóság és/vagy önkormányzat tud tájékoztatást adni.

A bejelentés nélküli létesíthető kutak moratóriumát az illegális kutak engedélyezési kötelezettségi moratóriumának idejéhez, azaz 2028-hoz kívánják igazítani ­– ez a jogszabály-módosítás folyamatban van.