Az áremelkedést folyamatosan tapasztalhatjuk, azonban az iparág szakértői szerint a java még hátravan. Mivel nincs kakaótermés, a tőzsdei árak is az egekbe szöktek, ezért újra kell terveznie az iparágnak a működését. Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek? – teszi fel a kérdést a hvg.hu.

Mi az oka a jelenlegi helyzetnek?

A kakaóbabot termelő legfontosabb afrikai és ázsiai országok nem tudnak lépést tartani a kereslettel, ami hatalmas áremelkedéshez vezetett a tőzsdéken.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a hvg.hu-nak elmondta: az iparnak nincs más választása, mint tovább növelni a hatékonyságát, például az egyes cégek energiafelhasználása terén. Ennél sokkal nagyobb probléma azonban a nyersanyagok beszerzése: mivel a kakaóbab piacán drámai áremelkedés volt, ezt a fogyasztók is meg fogják érezni.

Jelenleg 8800 dollár felett van a kakaó tonnánkénti ára a tőzsdén, néhány hónapja még 3000 alatt volt, továbbá a cukor esetében is 20 százalékos emelkedés történt. Az iparág az ukrán cukor megjelenését is nehezményezi, ami összezavarja az árazást.


A kakaó készletezhető ugyan, de közeledik az, amikor a készletek kifutnak. Ez is magyarázza azt, hogy a csokoládék ára eddig nem olyan mértékben emelkedett, mint amit a tőzsdei folyamatok indokolnának.

Az édességiparban is megérezték, hogy az árak emelkedésével a kereslet is visszaesett, illetve átalakult; minden termékkategóriában visszaesett a fogyasztás.

Mi várható?

A piaci szereplők nehéz időszakra számítanak, és véleményük szerint lehetséges, hogy leépítések is lesznek az iparágban. Megoldás lehet a beszerzési láncok javítása érdekében az eddigi beszerzői csatornák kiiktatása, hogy a gyártók közösen közvetlenül szerezzék be a nyersanyagot, amelyre a termékeik előállításához szükségük van.

kakaóbab

Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek? – fotó: Pixabay

Az édességipari szereplők jellemzően tőzsdén vagy közvetítőkön keresztül jutnak hozzá a gyártáshoz szükséges alapanyagokhoz, amely költségtételt szívesen kiiktatnának. Ez egy kis szervezéssel jóval olcsóbbá válhatna, de ehhez szükséges lenne az alapanyagok közös beszerzése az ilyen megállapodásokkal, és így az előállító és a vevő is jól járna.

A drágulás épp a húsvéti szezonra visszahozhatja a kakaóbevonatos termékeket, azonban a szakemberek abban reménykednek, hogy a jelenlegi hatalmas drágulás nem lesz tartós, bár úgy vélik, ha helyre is áll a kakaóbab-termelés a globális piacon, és helyrejönnek a tőzsdei árak, a gyártóknak "be kell nyelniük a mostani bevételt és profitkiesést", amit kompenzálni fognak. Azaz sokáig drága marad a csokoládé.

Hogyan lehetséges, hogy a világ két legnagyobb kakaóbab-exportőre, Ghána és Elefántcsontpart esetében két számjegyű visszaesés volt a százalékos kitermelésben?

Az aktuális klimatikus viszonyok és egy, az állományt megtépázó fertőzés miatt.

És hogy a sokmilliárd dolláros árbevételű édességipari cégek miért nem visznek oda technológiát és szakértelmet? Nos, az afrikai országok politikai instabilitása miatt.

Ghánában – amely 228 millió dollárnyi bevételre tesz szert a kakaó exportjából – a kormány oktatási kampányt indított, hogy hogyan lehet hatékonyabban termelni az organikusan előállított kakaóbabot.

Indexkép: Shutterstock