Túlélt tél

Úgy tűnik, Európa meg tudta előzni az üzemanyaghiányt, és sokkal jobb állapotban búcsúztatta el az idei telet, mint ahogy attól tavaly ősszel, tartottunk, miután Oroszország drámai módon visszafogta a vezetékes földgáz-ellátást a kontinensen. A reuters.com megvizsgálta, hogy egy évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, hogyan birkóznak meg az Európai Unió országai a szűkös energiaellátással és a megugró árakkal.

Az Ukrajna megszállását követő hónapokban Moszkva a becslések szerint a korábban Európába szállított gáz nyolcvan százalékát visszatartotta.

Az év végére az orosz export részaránya az EU gázellátásának mintegy negyven százalékáról kevesebb, mint tíz százalékra esett vissza, ami az 1980-as évek óta a legalacsonyabb szint. Néhány országban a visszaesés még ennél is erőteljesebb volt. Németország, amely 2021-ben földgázának felét orosz vezetékekből szerezte, most gyakorlatilag nem kap semmit.

Európa meg tudta előzni az üzemanyaghiányt, miután Oroszország drámai módon visszafogta a vezetékes földgáz-ellátást a kontinensen.

Európa meg tudta előzni az üzemanyaghiányt, miután Oroszország drámai módon visszafogta a vezetékes földgáz-ellátást a kontinensen. Kép: Wikimedia

Diverzifikálás

A gazdasági és energetikai sokk miatt az országok alternatív üzemanyagok vásárlására törekedtek, az energiaárak pedig rekordszintre emelkedtek, megemelve a háztartások számláit, és egyes iparágak a termelés leállítására kényszerültek. Az EU azonban az Oroszországból származó import nagy részét máshonnan származó alternatívákkal helyettesítette, és elegendő gázt tett félre ahhoz, hogy megfelelő helyzetben legyen a következő télre való felkészüléshez.

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az EU-szerte működő gáztárolók február végén hatvanhárom százalékban voltak tele, ami több mint harminc százalékponttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát.

A gáz ára februárban esett először 50 euró alá megawattóránként, az orosz invázió előtti idők óta, és tavaly augusztusban tetőzött, közel 350 euró/Mwh-val.

Az év végére az orosz export részaránya az EU gázellátásának mintegy negyven százalékáról kevesebb, mint tíz százalékra esett vissza.

Az év végére az orosz export részaránya az EU gázellátásának mintegy negyven százalékáról kevesebb, mint tíz százalékra esett vissza. Kép: Pexels


Európa szerencséje

A Covid-19-járvány miatti korlátozások visszaszorították Kína cseppfolyósított földgáz iránti keresletét, felszabadítva azt az LNG-t, amire az európai vállalatok azonnal lecsaptak. Az uniós országok mintegy 70 milliárd köbméternyi orosz vezetékes gázt pótoltak így más forrásokból. Moszkva évente körülbelül 155 milliárd köbméter gázt küldött az EU-nak a háború előtt.

Az EU-ba és Nagy-Britanniába irányuló LNG-import közel hetven százalékkal ugrott meg 2022-ben olyan forrásokból, mint az Egyesült Államok és Katar.

Az EU vezetői megkérték az ellátó vállalatokat, hogy szerezzenek be annyi üzemanyagot, amit csak tudnak . Európa ehhez a többletellátáshoz igen magas áron jutott hozzá,  és néha a szegényebb országok rovására, Pakisztán és Banglades tavaly számos áramkimaradást szenvedett el, miután az európai kereslet megemelte az árakat, és csökkenteniük kellett LNG-importjukat. Eközben az EU-tagok rekord mennyiségű megújuló energia-előállító létesítményt építettek, csökkentve ezzel az importált fosszilis tüzelőanyagok iránti igényüket.

Az uniós országok mintegy 70 milliárd köbméternyi orosz vezetékes gázt pótoltak így más forrásokból.

Az uniós országok mintegy 70 milliárd köbméternyi orosz vezetékes gázt pótoltak így más forrásokból. Kép: Pexels

Fosszilis reneszánsz

Az európai széntüzelésű energiatermelés szintén 7 százalékkal nőtt tavaly, ami alááshatja a klímacélokat, de a retrográd növekedés kisebb volt, mint amilyenre sokan számítottak.

Európa részben egyszerűen kevesebb gáz felhasználásával kerülte el a válságot.

Az EU és a tagállamok számos sürgősségi intézkedést bevezettek, beleértve az EU-szerte kötelező érvényű célokat a gáztárolók tél előtti 80 százalékos feltöltésére, valamint a téli gázfelhasználás önkéntes 15 százalékos csökkentését. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az EU gázfogyasztása 2022-ben 13 százalékkal, 55 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb , mint 2021-ben – ez a legnagyobb visszaesés eddig az EU történetében.

Enyhe tél

Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a gázfogyasztás a lakások fűtésének tekintetében is esett, míg az ipari kereslet 25 százalékkal zuhant – ennek a felét a termelésüket visszafogó cégek takarékossága okozták – közölte az IEA.

Elemzők szerint még túl korai megmondani, hogy a csökkenés mekkora részben tudható be az állami intézkedéseknek, és mekkora részben a lakossági fogyasztók spórolásának, mert a gáz egyszerűen túl drága volt.

Az ellátás jelentős kockázatai továbbra is fennállnak. Az, hogy Európa elutasította az orosz gázt, valószínűleg megakadályozza majd idén télen Moszkvát abban, hogy a tavalyihoz hasonló hatalmas áremelkedés-tüskéket idézzen elő, de kockázatot jelenthet az alternatív forrásokból érkező gáz-infrastruktúra esetleges károsodása.

Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a gázfogyasztás a lakások fűtésének tekintetében is esett, míg az ipari kereslet 25 százalékkal zuhant

Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a gázfogyasztás a lakások fűtésének tekintetében is esett, míg az ipari kereslet 25 százalékkal zuhant. Kép: Pexels

Továbbra is érkezik orosz gáz

Oroszország továbbra is szállít némi gázt Európába – ez az idei évben összesen 20 milliárd köbmétert jelent, ha a jelenlegi ütem stabil marad – derül ki az Európai Bizottság által a Reuters-el közölt elemzésből. Ha Moszkva csökkentené ezeknek a maradék szállításoknak a volumenét is, a globális LNG-ellátás feszesebbé válna a megnövekedett kínai kereslet miatt, és

Amennyiben a következő tél szokatlanul hideg lenne, Európa 40 milliárd köbméternyi gázhiánnyal szembesülhet

- közölte az IEA. Ez azonban már most is kevesebb, mint az az 57 milliárd köbméteres hiány, amelyre az IEA decemberben figyelmeztetett  - az enyhe időjárásnak és a politikai intézkedéseknek köszönhetően. A megfelelő gáztárolási szintnek csillapítania kell az esetleges ellátási rohamot, de Európa 100 milliárd köbméteres tárolókapacitása még akkor is, ha tele van, csak a belső kereslet mintegy negyedét fedezi.

(Forrás: Reuters)