Az economx gazdasági hírportál azt írja: az EU idén novemberben életbe lépő alapelvének célja, hogy a bruttó átlagkereset 60 százalékában állapítsa meg a minimálbért. A legfrissebb novemberi adatokkal számolva hazánkban a decemberben megemelt minimálbér a bruttó átlagkereset 43 százalékát teszi ki, van tehát némi elmaradás.

Hazánkban december elsejével emelték meg a garantált bérminimum és a minimálbér összegét is, utóbbit 326 000, előbbit pedig 266 800 forintra. Az EU-szabályozásnak köszönhetően azonban várhatóan tovább kell emelni a minimálbért, s innentől az OECD-vel összhangban a minimálbér rendszeres felülvizsgálatát írja elő az unió valamennyi tagállam számára.

A csak minimálbért keresők aránya Európa több országában meghaladja a 10 százalékot. Öt uniós államban– Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban – azonban nem is létezik az államilag szabályozott minimális fizettség intézménye, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai közül Norvégiában, Svájcban és Izlandon sincs törvényben megállapított minimálbér.

A 2018-as adatok szerint Szlovéniában volt a legmagasabb (15,2 százalék) a legalacsonyabb fizetést keresők hányada, Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Franciaországban a munkavállalóknak legalább a tizede kapta a minimum fizetést. További tíz EU-s tagállamban – többek között Magyarországon (7,7 százalék) – 5 százalék feletti volt ez az arány.


Az EU kétharmadában, 14 államban a bruttó minimálbér 1000 euró alatt van, Luxemburg a csúcstartó 2571 euróval.

A decemberben megemelt összeggel számolva a hazánkban fizetett minimum összeg az uniós minimálbérek alsó harmadában található.

2023 novemberében állítólag 621 200 forint volt a hazai bruttó átlagkereset, aminek a 266800 forintos minimálbér a 43 százaléka.

Indexkép: Pixabay