A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület.

A titán-dioxid, vagy titán(IV)-oxid (TiO2) a titán egy természetben is előforduló oxidja. Vízben oldhatatlan, kénsavban lassan oldódik, és szulfát keletkezik.

Magas hőmérsékleten lila színű Ti2O3 vegyületté alakul. Finom szemcséi erősen szórják a fényt, 20-50 nm-es szemcseméretnél a szórás maximuma az UV-tartományban van. Ezért alkalmazzák UV-szűrőként.

Festékként Titanium White, titánfehér, Pigment White 6, vagy CI 77891 neveken említik. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Titanii dioxidum néven hivatalos.

Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez.

fehér csokoládé

Mitől ilyen fehér ez a csokoládé? – fotó: Shutterstock

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják.

Pontosan miért is kellett betiltani ezt az adalékanyagot?

A titán-dioxid (E171) tudományos kutatások szerint rákkeltő, génkárosító hatású, ezért az Európai Bizottság 2022 júliusától betiltotta élelmiszer-adalékanyagként való használatát az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták – közölték.

A titán-dioxidot számos élelmiszer, köztük a pékáruk, a szendvicskrémek, a levesek, a szószok és a salátaöntetek, illetve az étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják – tették hozzá.

Érdemes elolvasni ezek után is a kozmetikumok, krémek összetételét!

A titán-dioxidot továbbra is sok területen használják fehérítésre, festékekben, naptejekben is!