Csapás a gabonaterminálra

Az Európai Unió főképviselője, Josep Borrell a hétévégén ítélte el azt az orosz rakétacsapást, ami megsemmisített egy nagy gabonatároló terminált a Dél-Ukrajnában található Mikolajiv kikötővárosában - számolt be róla a CNN.

"Az újabb orosz rakétacsapás hozzájárul a globális élelmiszerválsághoz. Az orosz erők megsemmisítették Ukrajna második legnagyobb gabonaterminálját, Mikolajivban" - írta Borrell hétfői Twitter-üzenetében.

A közösségi médiában vasárnap megjelent képeken látható, amint a lángok elborították a terminált. Mikolajiv igen közel fekszik Ukrajna legtermékenyebb gabonatermő régióihoz. Borrell szerint a csapás szembe megy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli nyilatkozataival, melyek szerint az ukrán kikötőkből biztonságos áthaladást biztosítanak a kereskedelmi hajózásnak a Fekete-tengeren.

"A Putyin által terjesztett félretájékoztatás egyre cinikusabbá válik" - írta Borell a Twitteren.

Az USA is elítéli

Amerikai és ENSZ tisztviselők már márciusban felhívták rá a Reuters figyelmét, hogy az orosz erők ismétlődően támadják a kelet-ukrajnai gabonatárolókat. "Mivel Afrika és a Közel-Kelet országai az ukrán búzaexportra támaszkodnak, ezeknek az élelmiszer-készleteknek és tároló létesítményeknek a megsemmisítése hiányt eredményezhet, és megemelheti az árakat az amúgy is sebezhető gazdaságokban" - nyilatkozta akkor egy amerikai tisztviselő.

A hírügynökség most szintén beszámolt róla, hogy a hétvégi csapásban megsemmisült a mikolajivi terminál. A támadás olyan időzítéssel történt, amikor Törökország ENSZ-támogatással igyekezett tervet kidolgozni az ukrajnai kikötőkből történő gabonaexport elindítására, közvetlenül az orosz és török ​​külügyminiszter szerdai találkozója előtt, ahol a biztonságos szállításról tárgyaltak.

"A Reuters nem tudta pontosan beazonosítani, hogy pontosan mit tároltak a terminálon. Az Ukrán kormány gabonaterminálnak nevezte, a helyi média szerint pedig napraforgóliszt volt a tárolókban. tároltak."

Ukrajna, a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, több tucat exportterminált üzemeltet a Fekete-tenger mentén, és az ott fekvő városokat rendszeresen bombázza Oroszország. Az orosz blokád megakadályozza azt is, hogy Ukrajna exportra használja a Fekete-tengert.

"Tegnapelőtt megsemmisültek Ukrajna egyik legnagyobb termináljának raktárai" - mondta Vitalij Kim, Mikolajiv régió kormányzója az ukrán televíziónak. Az ukrán Group DF konszern a Nika-Tera kikötőjeként azonosította a célpontot Mikolajivban. A közlemény szerint a támadás a kikötői létesítményeket teljesen használhatatlanná tette. A háború előtt Ukrajna havi 6 millió tonna gabonát exportált, jelenleg több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban.


(Forrás: CNN, Reuters)