A közelmúltban – hosszas tárgyalások után – lezárult az amerikai Arysta Life Science vállalat elidegenítése, amelynek eredményeként a cég 4,2 milliárd dolláros áron az indiai UPL tulajdonába került, ami az utóbbi években végrehajtott megafúziók (Bayer-Monsanto, Soe Chemicals-DuPont, stb.) sorába illeszthető – olvashatjuk az agribusinessglobal.com hírportálon.

Az UPL  elsősorban – földrajzi elhelyezkedését figyelembe véve – az ázsiai és az ausztráliai piacokon akar terjeszkedni, újításként pedig a biotermékek bevezetésére koncentrál. Az indiai és kínai piacon már eddig is jelentős hídfőállásokat és tartós üzleti kapcsolatokat építettek ki.

Az új vezérigazgató, Jai Shroll ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az Arystával kibővült óriáscég bizakodóan tekint a jövőbe, és legfőbb célja, hogy minél közelebb kerüljön a farmerekhez, és minél teljesebben megértse és kiszolgálja azok igényeit, lehetővé téve az egészségesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termékek előállítását. Mindezt egy teljesen új üzleti koncepció mentén kívánják megvalósítani, egyáltalán nem más piaci szereplők stratégiáját utánozva.

kép

Az indiai UPL megvásárolta az Arysta vállalatot – fotó: Pixabay

Az új koncepció megvalósítására a növényvédelem és a vetőmagellátás területén kész terveik vannak, és ezek programjait a szükséges szerkezeti átalakítást követően azonnal beindítják. Kinyilvánított szándékuk továbbá a biológiai növényvédő szerek és a biostimulátorok piacára való kilépés, mivel ezekre növekvő kereslet mutatkozik a kelet-ázsiai és óceániai régióban.

Természetesen nem akarják figyelmen kívül hagyni és elhanyagolni az Arysta korábbi hagyományos piacait Latin-Amerikában és Afrikában sem, ez azonban az utóbbi térségek infrastruktúrájának jelentős fejlesztése nyomán lehet igazán sikeres.