Az agriculture.com cikke az orosz mezőgazdaság őszi munkálatainak fennakadási lehetőségét boncolgatja. Dmitrij Patrusev agrárminiszter szerint ugyanis a közeli jövőben üzemanyaghiány léphet fel az orosz mezőgazdaságban, amit meglehetősen nehéz elképzelni a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő országában, és katasztrofális következményekkel járhat az őszi vetési és betakarítási munkákra nézve.

A cikk nem szól arról, hogy mi okozhatja a Patrusev által vázolt hiányt, az viszont biztos, hogy a létfontosságú műveleteknek a leállítása vagy bármilyen lassítása óriási és gyakorlatilag nem pótolható terméskiesésekkel járhat, sőt a jövő év márciusi elnökválasztást is befolyásolhatja.

Helyi elemzők szerint a hiány veszélye elsősorban az orosz kőolaj-finomítók karbantartására, a vasutak nem megfelelő áteresztő képességére és a rubel árfolyamának gyengülésére vezethető vissza.


Ennek elkerülése érdekében a miniszter sürgeti az orosz kőolajtermékek (részben nem legális) exportjának felfüggesztését, bár egyelőre nincsenek számszerű adatok a várható üzemanyaghiány mértékéről, és egyelőre nincs szó a betakarítási munkák esetleges korlátozásáról. Az orosz kormány már próbálkozott a kőolajexport fékezésével, azt azonban csak a legvégső esetben akarja bevetni, a „szürke exportot" viszont a lehető legrövidebb időn belül be fogja tiltani.