Gabona-nyomon a hírszerzők

Az ukrán Védelmi minisztérium Központi Hírszerző Ügynöksége azt állítja, hogy az Ukrajnából ellopott gabona már a Földközi-tengeren hajózik. A szállítmányok legvalószínűbb úticélja Szíria lehet, ahogy arról az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) közlése nyomán az Economichna Pravda Ukrán gazdasági lap beszámolt.

„A megszállók továbbra is "exportálják" az Ukrajnából ellopott élelmiszereket az Orosz Föderáció területére és a megszállt Krím-félszigetre"

- írta a lap. "A Polihi régióbeli Zaporizzsja raktáraiban lévő gabona- és napraforgómagot éppen előkészítik az Oroszországba történő elszállításra. Egy gabonával megrakott orosz KAMAZ és DAF teherautókból álló konvoj már el is elhagyta az Enerhodart Kamjanka és Dnyiprovszka irányába a katonaság védelme alatt. Az oszlop végcélja a megszállt Krím-félsziget” – áll a közleményben.


A szállítmányok legvalószínűbb úti célja Szíria lehet, ahogy arról az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) közlése nyomán az Economichna Pravda Ukrán gazdasági lap beszámolt. Kép: Unsplash

A szállítmányok legvalószínűbb úti célja Szíria lehet, ahogy arról az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) közlése nyomán az Economichna Pravda Ukrán gazdasági lap beszámolt. Kép: Unsplash

Kollaboránsok, teherhajók, csak ami mozdítható

A jelentések szerint a harkivi régióban található Volokhiv Jar faluban kollaboránsok segítenek a megszállóknak a gabonát kirakodni a hangárakból és gabonaszállító teherautók tartanak az orosz határhoz - közölte a GUR. Szintén 1500 tonna gabonát vittek el gabonaszállító teherautókkal a Kherson régióbeli Malaja Lepetikha városából a megszállt Krím-félszigetre.

„A közölt információk szerint a megszállók a gabonán kívül nagy mennyiségű lopott zöldséget is visznek magukkal Ukrajnából, főleg céklát, burgonyát és káposztát."

Mára már ismert, hogy az Ukrajnából ellopott gabona jelentős része az orosz lobogó alatt közlekedő száraz teherhajókon van a Földközi-tengeren. A legvalószínűbb úti cél Szíria. Onnan a gabonát a Közel-Kelet más országaiba is tovább lehet csempészni” – tette hozzá az Ukrán hírszerzés. A lap arról is ír, hogy Oroszország több százezer tonna gabonát lop EL Herson, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck régiókból, valamint ugyanez vonatkozik az ukrán vállalkozások tulajdonában lévő mezőgazdasági gépekre is. A gabona és egyéb termékek elkobzása, illegális elhurcolása az ellopott javak külföldre történő eladási kísérletei mind a harmincas évek nagy tragédiáját, a szovjetek által előidézett holodomort elevenítik fel az ukránok számára.

A lap arról is ír, hogy Oroszország több százezer tonna gabonát lop EL Herson, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck régiókból, valamint ugyanez vonatkozik az ukrán vállalkozások tulajdonában lévő mezőgazdasági gépekre is. Kép: Unsplash

Boldog "békeévek"

Ukrajnában a háborút megelőzően megbízhatóan emelkedtek a hozamok, a belföldi fogyasztás viszonylagos  stabilitása mellett. 2020-ban a hazai gazdálkodók 65,4 millió tonna gabonát és hüvelyeset takarítottak be, és ebből 56,7 millió tonnát exportáltak. A 2019–2020-as gazdasági év eredményei szerint Ukrajna a világon a második helyen állt e termékek külpiaci értékesítése tekintetében. 2021-ben 106 millió tonnás rekordtermést jegyeztek fel, az összes tervezett mennyiséget azonban nem sikerült külföldön értékesíteni.

"A gazdálkodók ilyenkor általában tavaszig megtartják termékeik egy részét, amikor is hagyományosan emelkednek a nyersanyagárak. Ezúttal azonban ez a megközelítés sokak számára végzetesnek bizonyult."

Békeidőben az Ukrajnából származó gabonaexport mintegy 60 százaléka a tengeri kikötőkön keresztül haladt. Több mint 70 napja azonban mindegyik blokkolva van a Fekete-tenger blokádja és az azovi kikötővárosok elvesztése miatt.

(Forrás: Epravda, Képek: Pixabay, Unsplash)