Az európai műtrágyaáraknak csökkentése érdeklében az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek Egyesülete (COGECA) a antidömping célú uniós vámtételek eltörlését követeli az Európai Bizottságtól – írja a Fruitveb.hu.

A COPA-COGECA számításai szerint a 2017-2018-as piaci évhez viszonyítva több műtrágya ára is megduplázódott, a tavalyi évhez viszonyítva pedig nagyjából 30 százalékkal nőtt.

Traktor dolgozik a szántóföldön

Az elmúlt években jelentősen drágul a műtrágya ára – Fotó: pixabay.com

Az Európai Bizottság egyes műtrágyagyártók és -forgalmazók kérésére korábban azért vetett ki antidömping vámot az Egyesült Államokból, Oroszországból valamint Trinidadról származó műtrágyákra, hogy erősítse az uniós piacokon a versenyt. A COPA-COGECA szerint azonban a verseny nem élénkült jelentős mértékben, az intézkedés leginkább a termelőket sújtotta, sőt az emelkedő árak ellenére is gyakran alakult ki hiány bizonyos  műtrágyák piacán.


Az áremelkedés nem csupán az antidömping vám hatása, hiszen az árakat felfelé hajtotta az olaj drágulása, valamint a szállítási költségek emelkedése. Ugyancsak drágította a műtrágyákat, hogy még mindig érvényben van a Belarusszal szemben a kálisók behozatalára kivetett importtilalom.