Mindez a hódmezővásárhelyi XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói katalógusában olvasható. Ugyanis a Nemzetközi Szakkiállítás és Vásáron lép a szakmai nyilvánosság elé a cégcsoport, amelyben – szintén a kiállítói ismertetőt idézve – számos nagy múltú, történelmi hagyományokra is visszatekintő agráripari vállalat, élelmiszer-ipari alapanyagot és fogyasztási javakat termelő üzem található. A rendezvény nyitónapján dr. Csák Gyula vezérigazgató sajtótájékoztatót is tart a holding működéséről.

Mint az Agroinform.hu is hírt adott róla 2018 decemberében, a Mészáros-csoport Talentis Agro néven holdingba szervezte azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek. Ide integrálták a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalkozásokat.

E vállalatok közül az Aranykorona közvetlenül Mészáros Lőrinc tulajdonában áll, a többi társaságban pedig a felcsúti Talentis Agro Zrt. révén érdekelt, és e cég számít az új holding irányító tagjának is.

Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc búzafeldolgozó üzem alapkőletételén – fotó: MTI/Komka Péter

A társaság decemberi közleménye azt hangsúlyozta, hogy a holding megalapítása olyan optimális termelési struktúra létrehozását teszi lehetővé, amely által a leányvállalatok működése hatékonyabbá válhat, miközben piaci kapcsolatrendszere számára transzparenciát biztosít. Emellett hazai és világpiaci előnyöket szerezhet a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel – írták.

A Talentis Agro Holding közel tizenháromezer hektáron szántóföldi növény-, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozik. Az állattenyésztés divízióban tejelő szarvasmarha- és sertéstartást, valamint árutojás-termelést folytatnak, amelyeket a jövőben is fő profilként kívánnak megtartani. Az élelmiszer-ipari vállalatok profilja a malomipar és a borászat, de a holding az agráriumhoz kötődő területként tartja nyilván a vadászati turizmust és a vadgazdálkodást is.

A csoport agrárvállalatainak száma már a közeljövőben bővülhet, mivel a tulajdonos várhatón ide szervezi a nemrég megvásárolt sárvári Mezort Zrt. agrárcégeit is, amelyek korábban Simicska Lajos és Nyerges Zsolt befektetők érdekeltségébe tartoztak – írta a növekedés.hu 2019. januári elemzése. A Mezort a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt.-t, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-t és a szintén sárvári székhelyű Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-t fogja össze, és e vállalatok mindegyikét Nyugat-Magyarország meghatározó agrárcégei között tartják nyilván.

További olyan agrárvállalatok is a Mészáros-érdekeltségek közé sorolhatók azonban, amelyeket most nem építettek be a Talentis Agro Holdingba. Ilyen a körülbelül ezer hektáron gazdálkodó békéscsabai Csabatáj Mezőgazdasági Zrt., illetve az élelmiszeriparban érdekelt tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. és visontai Viresol Kft. is – írták.

E cégeket Mészáros Lőrinc nem a Talentis Agro Zrt.-n, hanem az Opus Global Nyrt.-én keresztül tulajdonolja, és egyes információk szerint az Opus tőzsdei szereplése miatt nem látta megvalósíthatónak integrálásukat. Az új holding vezetése ugyanakkor máris deklarálta, hogy együtt kíván működni a be nem vont Mészáros-érdekeltségű agrárvállalatokkal, és ki akarja használni az üzleti kapcsolatokban kínálkozó szinergiákat is.

A holding irányító tagja tehát a Talentis Agro Zrt., amelynek vezetésére az operatív tevékenységekért felelős vezérigazgatói kinevezést dr. Csák Gyula kapta, aki ezt megelőzően a muronyi székhelyű Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. és a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt. igazgatói pozícióját töltötte be. Dr. Csák Gyula agrármérnökként diplomázott a Debreceni Egyetemen, és többek között egy évtizeden át látta el az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatói posztját.