Vezetéstechnikai eszközökkel, az autózási szokásaink átalakításával akár 30 százalékkal csökkenteni lehet az autónk fogyasztását - írja a 168.hu

közlekedés

"Okosan vezetni" nem könnyű, de nem lehetetlen - csak némi figyelmet igényel – fotó: pixabay.com

A benzinár-sapka módosulása sokakat érintett érzékenyen

Sokan keresnek alternatív utakat a költségek csökkentésére, de nem érdemes elfeledkezni azokról a vezetéstechnikai eszközökről sem, amelyek alkalmazásával kevesebbet fogyaszt az autó.

Az, hogy hatósági áras üzemanyagok "csak" 480 forintba kerülnek, nem jelenti azt, hogy nyugodtan könnyelműsködhetünk is velük. Érdemes egy-egy tankolás után kiszámolni, hogy az mennyibe került volna piaci áron - a kapott eredmény azonnal megggyőz majd arról, hogy tudatosabban szervezd meg az útjaidat.

"Okosan vezetni" nem könnyű, de nem lehetetlen - csak némi figyelmet igényel. Következzen néhány tanács, ami, ha a mindennapi rutin részeként érvényesül, havonta ezreket hagyhat a te pénztárcádban is.

  • Nagyon sokat spórolhatsz azzal, ha használod a motorféket, ugyanis a 2000. január 1-je után gyártott autók ilyenkor nem használnak üzemanyagot.
  • Azzal is csökkentheted a fogyasztást, ha üresbe teszed az autót a jelzőlámpánál való várakozáskor, különösen igaz ez a start-stop rendszerű gépjárműveknél.
  • A legnagyobb energiát, az álló autó megmozdítása emészti föl. Egy álló jármű mozgásba-hozása és felgyorsítása mintegy 600 %-kal több üzemanyagot használ föl, az 5-10 km/h-val gurulóéhoz képest. Ha egyszer már megálltál a lámpánál, akkor ne araszolgass előre, hanem csak akkor indulj el, amikor a lámpa zöldre váltott.
  • Sokat számít az utazás tempója is, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen intenzitással éred el az utazási sebességet. Az üzemanyag-felhasználást ráérős gyorsulással lehet csökkenteni.
  • Mindig az utazósebességedhez tartozó legmagasabb fokozaton közlekedj, mert az a leghatékonyabb.
  • Mindig tartsd be a követési távolságot, mert az intenzív fékezések sok üzemanyagot igényelnek.
  • Rendszeresen ellenőrizd vagy ellenőriztetsd a guminyomást. Az alacsony értékre fújt abroncs  többletfogyasztással, gyorsabb elhasználódással jár.
  • Sok energiát fogyasztanak az elektromos eszközök és a légkondicionáló (minél kisebb a motor teljesítménye, annál többet fog követelni a klíma használata) is, de nem túl gazdaságos megoldás a nyitott ablakkal történő autózás sem, mert az így növekvő légellenállás jelentősen növeli a fogyasztást.
  • A vezetés sok türelmet és nyugalmat igényel. Ha stresszes vagy, akkor sokkal hajlamosabb vagy az átgondolatlan, hirtelen manőverekre, amelyek amellett, hogy nagyon balesetveszélyesek, a folyamatos gyorsítás-lassítás miatt a benzint is jobban eszik.
  • A forgalmi helyzetet folyamatosan figyelembe véve próbálj meg minél egyenletesebb tempóban haladni.

A  leírt példák természetesen minden esetben csak akkor alkalmazandók, ha ezzel nem sodrod magad és a közlekedés többi résztvevőjét veszélyes helyzetbe.

A plusz kilók is okozhatnak plusz fogyasztást

Az ideális testsúly jelen esetben az autódra vonatkozik. Minél több felesleges holmit utaztatsz, annál nagyobb lesz a fogyasztás. Ha nem használod túl gyakran, akkor a tetőcsomagtartót  is érdemes leszerelned, hogy ezzel is csökkenteni tudd a légellenállást és a súlyt.

elektromos autó

A rezsicsökkentés átalakítása az elektromos autók töltését is drágábbá teszi – fotó: pixabay.com

Valamikor az "elektromos" volt a varázsige

Igen. Ma ez már múlt idő. Annak ellenére, hogy a villanyautók egyre olcsóbbak, a töltésükről ugyanez már nem mondható el - figyelembe véve a rezsicsöjókkentés átalalkítása után kialalkult helyzetet.

Régebben rezsicsökkentett áron 36 forint 90 fillérbe kerül egy kilowattóra, ami 100 kilométerre 17 kWh-s átlagfogyasztással számolva 627 forint 30 fillér költséget jelentett. A totalcar.hu számításai szerint ez ársapkás benzin, illetve gázolaj árral számolva is bőven megérte, hiszen 1,3 liter üzemanyag árával volt egyenlő. Piaci árral számolva pedig még inkább jó volt: az E95-ös benzin 758 forint 70 filléres átlagárával számolva kicsivel több mint hat deci (0,63 liter) benzin árával egyezik. De...

A felmérések szerint a villanyautót használók csaknem 90 százaléka otthon tölti járművét

A rezsicsökkentést átalakító új rendelet szerint a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig, évi 2523 kilowattóráig vehető igénybe, e felett a piaci árat kell kifizetni. Ez pedig a jelenlegi árat kétszeresére növeli - azaz egy kilowattóráért 36 forint 90 fillér helyett annak csaknem kétszeresét, 70 forint 10 fillért kell megfizetni.

Bár a töltési költségek függenek az autózási szokásoktól,  de egy biztos,  ezentúl a többszörösébe kerül a villanyautók töltése.

"Okosan vezetni" nem könnyű, de nem lehetetlen, csak némi figyelmet igényel - de hidd el, megéri figyelni.