Május 31-én a Corvinus Agribusiness mezőgazdasággal és agrárgazdaságtannal foglalkozó egyetemi diákszervezet tagjainak lehetősége nyílt meglátogatni a Syngenta magyarországi mintagazdaságát a Zala megyei Dióskálon. A látogatás széleskörű ismeretekkel gazdagította a hallgatók tudását, hiszen több szakmai témáról is hallhattak a Syngenta szakértőitől – a növényvédő szerek helyes használatától egészen a jövő talajkímélő és fenntartható gazdálkodási formáiig.

Fontos megemlítenünk, hogy a Balaton vízgyűjtőjén elhelyezkedő telephely nemcsak a Syngenta Magyarország egyik központja, hanem az Interra® Farm Hálozat magyarországi gazdasága is. A Plótár családi farm – Plótár István vezetésével – 700 hektáron termelő családi gazdálkodás, amely a modern termelési módszereik és eszközeik alkalmazásának köszönhetően fenntartható és környezettudatos módon gazdálkodik. Ennek eléréséhez a fenntartható és talajkímélő módszerek területén a gazdaság régóta szoros szakmai és kutatási együttműködésben áll a Syngenta Magyarországgal.

A tanulmányút során a vállalat munkatársai egész napos szakmai programmal készültek a diákok számára. A reggeli köszöntőt követően útjuk egy csarnokba vezetett, ahol megismerkedtek a növényvédő szerek felhasználásának öt aranyszabályával.

Syngenta

A Syngenta egész napos szakmai programmal készült a diákoknak

Szó esett a vegyszerek szállításáról és a hozzá szükséges elengedhetetlen tartozékokról, továbbá megtekinthettek egy baleseti helyszín szimulációt is, ahol azt modellezték, hogy mi a teendő egy növényvédő szereket szállító jármű balesete esetén. Információt kaptak a növényvédő szerek helyes tárolásáról továbbá azt is megnézhették, hogy ez a gyakorlatban hogyan működik. Az Agribusiness tagjaival ismertették a szereken lévő címkék fontosságát, illetve azt is, hogy mi a feladat az egyes vegyszeres tartályokkal a növényvédő szer kijuttatását követően.

Összességében a Syngenta szakértőinek bemutatója alapján elmondható, hogy a vegyszerekkel minden körülmények között óvatosan és körültekintően kell bánni! A megfelelő védőruha használata és a címke pontos elolvasása elengedhetetlen mind a saját egészségünk, mind a környezet megóvása érdekében.

A tanulmányút ezután egy kültéri platformhoz vezetett, mely a szennyezett víz tisztítására, még inkább a vegyszermaradványok vízből való kinyerésére szolgál. A platform és a mellette található cső a permetező tisztítása miatt fontos, ahonnan a szennyezett víz belefolyik egy megfelelően kibélelt tartályba, innen a víz elpárolgása után el tudják szállítani a szermaradványt, mint veszélyes hulladékot. A platformon továbbá kettős csőelvezetés működik, mely megakadályozza az esővíz tartályba kerülését és elősegíti, megnöveli a hatékonyságot.

Syngenta

A növényvédő szerek helyes használata mellett a fenntartható gazdálkodás módszereit is bemutatták a szakemberek

Ezzel a technológiával jelentősen csökkenthető a talajszennyezés, hiszen a szermaradványok biztonságosan nyerhetőek ki a zagyvízből, ahelyett, hogy a talajba szivárognának. Így a jövőben ez az egyelőre még újnak számító módszer jelentősen javíthatja környezetünk állapotát.

A géppark megtekintésekor a látogatók megnézhették a szántóföldi munkagépeket, traktorokat, a telephelyen lévő kombájnt illetve pótkocsikat is. A különböző eszközöket és technológiákat Heicz Péter, a Syngenta üzletfejlesztési vezetője mutatta be. A speciális, talajforgatás nélküli műveléshez kialakított géppark megtekintése után a látógatók a szántóföldeken tekinthették meg a biodiverzitás szegélyeket, illetve betekintést kaptak a cég által végzett kutatásokba is.

Corvunus

A diákok a gépparkot is megtekinthették

A biodiverzitás szegély elengedhetetlen része a mezőgazdaságnak, hiszen nemcsak a zöldítés fontos eleme, de a talajeróziót is csökkenti, emellett elősegíti a rovarok felszaporodását – különösen fontos kiemelni a beporzó rovarokat – illetve pozitív szerepet játszik a nagyvadak és a szántóföld kapcsolatában, hiszen az állatok szívesen látogatják azt mindamellett, hogy a szántóföldeken lényegesen csökken a vadkár. Így nem meglepő, hogy ilyen szegélyeket ajánlott telepíteni táblák közé vagy rendszeresen vadkárral fenyegetett területekre.

A Syngenta Plótár-farmon történő összehasonlító kutatásába is betekintést kaptak a látogatók, mely egy-egy 50 hektár alapterületű földdarabot hasonlít össze a talajforgatásos és a talajforgatás nélküli, kímélő talajművelés alapján. A Contivo program – melyben az MTA is részt vesz – célja, hogy segítse a termelőket a hagyományos művelésről a talajkímélő művelésre való váltásban, a biodiverzitás növelésében és a talajegészség javításában. A gazdaság több éves tapasztalatai alapján a talajforgatás nélküli termelés jobban kíméli a talajt, javítja a talajélet fejlődését, valamint alacsonyabb költségekkel is jár, mint a hagyományos művelés. Így a módszer egy lehetséges jövőbeli irány lehet a fenntartható és környezettudatos gazdálkodás felé.

A Corvinus Agribusiness tagjai sokrétű és hasznos tudással gazdagodtak a látogatás során a környezettudatos gazdálkodással kapcsolatban, betekintést nyerhettek a fenntarthatóbb és talajkímélőbb termelésbe a gyakorlatban is.

Corvinus Agribusiness – Kövesdi Lilla