A németországi Brandenburg tartományban hamarosan működésbe lép a második olyan üzem, amely cseppfolyósított biogáz állít elő – írja a ruhe-agrar.de.

A biogázt egészen a legutóbbi időkig világszerte csaknem kizárólag fűtésre használták, pedig az teherautók és traktorok klímasemleges üzemanyagaként is jól felhasználható, sőt mint ilyen a legalkalmasabb lehet a fosszilis hajtóanyagok fokozatos kiváltására.

Egy kg bio-LNG energiatartalma ugyanis 1,4 liter dízel olajéval egyenértékű, és a felhasználás közvetlen körzetében előállítható.

Az elmúlt évben működésbe lépett első üzem már naponta 2,5 tonna ilyen üzemanyagot állít elő. A Lüsche-i székhelyű RUHE vállalatcsoport 2024-ben nyolc újabb üzemet kíván működésbe állítani, amelyek együttes kapacitása napi 60 tonna bio-LNG előállítására lesz elegendő. Az üzemanyag forgalmazókkal kötendő megállapodás alapján széles körben benzinkutaknál árusítják majd.


A bio-LNG üzemanyagként történő felhasználásának CO2-mérlege negatív, ha hulladékokat, pl. trágyát használnak fel termelésre. A folyamat során felszabaduló metán felhasználásával megakadályozzák, hogy a légkörbe kerüljön. A korszerű üzemanyag évente körülbelül 3,8 millió liter gázolaj pótlására képes, és így körülbelül 27 000 tonna szén-dioxid megtakarítást jelent.

Indexkép illusztráció: Shutterstock