Kezdődhet az ügyfélszolgálatok szorgalmas látogatása magyarázatért vagy jogorvoslatért az eddig nem közölt, sok ezerbe fájó számlázási feltételek miatt - írja az index.hu

számla fizetés

Az ország nagy része azt találgatja, hogy az új feltételek szerint mennyit kell majd fizetnie – fotó: canva.com

Furcsa összegek, érthetetlen számlázási logika

A kormány azon bejelentése után, miszerint kivezeti a rezsicsökkentés egy részét, az ország nagy része azt találgatja, hogy az új feltételek szerint mennyit kell majd fizetnie. Az első számlák kézhezvételéig senki sem nyugodhat meg, de azok sem, akikhez már megérkezett az MVM levele, mert meglehetősen érdekes összegekre és érthetetlen számlázási logikára lehettek figyelmesek.

Az ATV híradója arról számolt be, hogy az augusztusra eső gázszámlában olyanoknál is megjelent a versenypiaci költség, akiknél ezt nem indokolja a számlán szereplő fogyasztás.

A szakértő szerint az MVM valószínűleg hibás számlát küldhetett

Balogh József energiapiaci szakértő szerint, az MVM valószínűleg hibás számlát küldhetett, hiszen a rendeletben szereplő 63 645 megajoule-t kell elosztani 365-tel, és kijön az, hogy 174 megajoule per nap, ami a rezsicsökkentett rész.

Ezt a 174-et fel kell szorozni a számlában szereplő napok számával. Ha az a megajoule, ami ott kijön, az alatt van az, amit kiszámláztak, ott nem lehet, csak rezsicsökkentett ár

– mondta a szakértő, majd hozzátette:

Én úgy érzem, hogy lesznek sajnos nem korrektül kiállított számlák. Az nem igaz, hogy a szolgáltatók a mumusok, és ők akarnak rosszul számlázni, egyszerűen ők is éjjel-nappal dolgoznak teljesen irreális határidőkkel

A híradónak nem sikerült elérnie az MVM-et a felmerülő kérdések tisztázása érdekében.

A súlyozási kulcsot is figyelembe veszik

A 444.hu olvasóinak a szolgáltató az ügyfélszolgálaton azt a felvilágosítást adta, hogy

nemcsak a korábban kommunikált fogyasztási jelleggörbét veszik figyelembe a számla kiállításakor azoknál, akik havonta diktálnak, hanem az úgynevezett súlyozási kulcsot is.

Azaz azt is, hogy annak idején az ügyféllel mire szerződött az MVM: csak fűtésre, vagy melegvíz-készítésre és egyéb célokra is. Ha csak az előbbire, akkor indokolt a magasabb ár. Az MVM honlapja szerint a fogyasztási jelleggörbét az is befolyásolja, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt:

  • lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás,
  • fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás),
  • vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztás van).

Volt, akinek az ügyfélszolgálaton arra hivatkoztak, hogy idő hiányában ennek a fontosságát elfelejtették közölni a lakossággal és a sajtóval is - írja az index.hu