A magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a Brexit miatt. Mint írták az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől harmadik országnak, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is.

Ebből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

A magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a Brexit miatt.

Vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező, és az oda tartó termékek a Brexit miatt – fotó: Shutterstock

A vámügyintézéshez a NAV-nál EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről - ez esetben a Nagy-Britanniából - Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást. Az agráriumot érintő változásokról itt írtunk részletesen.

A magánszemélyeknek jó tudni, hogy ha Nagy-Britanniából rendelnek, vagy utazásuk során onnan hoznak be árukat, az 2021. januártól EU-n kívülről való behozatalnak számít. Célszerű ezért rendelés, illetve utazás előtt tájékozódni a NAV honlapján elérhető ügyféltájékoztatókból. Ha valaki nem maga akarja intézni vámügyeit, megbízhat maga helyett vámjogi képviselőt is.

Az alábbi videón pedig az látszik, hogy a belga határőrök még az ebédre csomagolt szenvicseket is elkobozzák a brit kamionostól a szigorú import szabályok miatt. Egyikük viccesen meg is jegyezte: „Welcome to Brexit, Sir” vagyis „Üdvözüljük a Brexitben Uram”.

A NAV honlapján további naprakész információk állnak rendelkezésre a Brexitről.