Szijjártó Péter nemrég a közösségi oldalán számolt be arról, hogy sikeresen célba ért az a magyar küldemény, amivel az afrikai éhezőknek segítünk - írta meg az Infostart.

Tízezer tonna gabona

Már pakolják ki azt a mintegy tízezer tonna ukrán gabonát Szudán partjainál, ami magyar segítségként érkezett Afrikába - közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Emellett megírta: a héten két napot is Afrikában töltöttek, ezért első kézből láthatták, milyen hatalmas mértékben éheznek az ottani emberek. Itt különösen nagy mértékben érzik az ukrajnai háború hatásait, főleg az élelmezési krízis területén.


Világélelmezési Program

Magyarország éppen ezért csatlakozott nemrég a Világélelmezési Program kezdeményezéséhez. A kormány úgy határozott, hogy:

tízezer tonna ukrán gabonaszállítmány Afrikába szállítását finanszírozzák összesen 3,5 millió dollár értékben

- mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

"nemcsak beszélünk, hanem cselekszünk és kivesszük a részünk minden jelentős globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítésből".

A miniszter szerint saját profitjukat keresve sokan lassították és gáncsolták a folyamatot, nem foglalkozva az afrikaiak szenvedésével, de a szállítmány végre partot ért és felhasználhatják azt. Nem Európába, hanem Afrikában, ahol ténylegesen szükség van ukrán gabonára - emelte ki.

Van, ahol nagyobb szükség van rá - fotó: pexels.com

"Most tízezer tonnával beljebb vagyunk"

- tette hozzá a miniszter. Ismertette a magyar álláspontot, amely továbbra is ugyanaz: olyan országba kell eljuttatni az ukrán gabonát, ahol arra szükség van. Úgy gondolja, hogy azt nem Közép-Európába kell hozni, hanem vigyék inkább az afrikai éhezőknek.