Az elmúlt 20 évben jelentősen átalakult a citrom piaca. Sok termelő és exportáló régió növelte a termőterületét és a termelési volumenét. Spanyolországban, Törökországban, és különösen Dél-Afrikában nőtt meg jelentős mértékben a mennyiség - írta meg a FreshFruitPortal.

Dupla akkora termelés

Az, hogy ezek az országok ilyen mértékben növelik a termelést, ahhoz vezetett, hogy a citrommal beültetett hektárok mértéke megduplázódott. Az utóbbi két évtizedben azonban nem nőtt ugyanilyen mértékben a kereslet, ami túltermelési válságot okozott - mondta el José Carbonell, a FEDERCITRUS argentin Citrus Szövetség elnöke.

A probléma kiterjed a friss citromra, valamint az abból származó ipari termékekre, beleértve a gyümölcsleveket, az olajat, és a héjat. Minden fő termelő ország legalább 20 százalékkal növelte a beültetett hektárjait.


"Argentínában valamivel több, mint 55 000 hektáron foglalkoznak citrommal. Ez 2019-ig jól is működött, ekkor azonban elkezdődött a túltermelés és a kereslet válsága" - mondja Carbonell.

Hektárok csökkentése

A becslések szerint Argentínában nagyjából 10 ezer hektárt már másra használnak, a citrom ugyanis nem kell senkinek. Az északi tájakon beültettek terület körülbelül 20 százalékkal csökkent - tette hozzá az elnök.

Az argentin citrom fő piaca az Európai Unió és az Egyesült Államok, ahová az utóbbi években főleg az időjárási viszonyok miatt csökkent a szállítmányok volumene.

"2023-ban sokkal több eső esett, mint az előző évben. Ez azonban már túl sok volt, ami minőségromláshoz vezetett"

- tette hozzá Carbonell.

Mindezek ellenére Argentína még mindig az ipari citromszármazékok (olajok, héj, gyümölcslé) fő szállítója a világon.

Növekedett termelés

2023-ban megnőtt a termelés Spanyolország és Törökország területén is. Carbonell úgy véli, hogy az argentin termelési volumen is nőni fog, azt azonban nem tudja megmondani, hogy milyen mértékben, ez ugyanis nagyban függ majd az eső mennyiségétől. Nagyon vigyázniuk kell a gyümölcs minőségére, hiszen csak így növelhető az export.

Argentína csak csekély mennyiségű vegyszert használ fel a citrom termesztése során - fotó: pexels.com

Hozzátette, hogy az egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően ma Argentína az az ország, amely a világon a legalacsonyabb mennyiségű vegyszermaradványt tartalmazó citromot exportálja. A szakértő szerint az argentin ipar arra számít, hogy ez a versenyelőny a következő években meg fog térülni az ország számára.

A régió tavalyi exportja 235 ezer tonnára esett vissza, amiből 78 ezer az Egyesült Államokba, 120 ezer pedig az Európai Unióba került.