Az európai mezőgazdaságigép-kereskedők és szervizzel foglalkozó vállalkozások európai szervezetének (CLIMMAR) jelentése szerint 2023 első felében a jelenlegi helyzet a mintegy 16 000 tagot tekintve továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti: a forgalom-növekedés folytatódott, bár a növekedés nem jelentős.

A CLIMMAR index, amely a legrosszabb -3-tól a maximális +3-ig terjed jelenleg +0,47-et mutat. Az előrejelzések szerint azonban 2023 második fele már gyengébben alakul: +0,16-os CLIMMAR-index várható.

Mi az a CLIMMAR-index?

A CLIMMAR-Index egyetlen számmal mutatja be azt, hogy milyen a gépgyártói- és kereskedelmi ágazat jelenlegi általános helyzete.

A csökkenő forgalom-növekedés oka a gépeladásokban keresendő: Svájc és az Egyesült Királyság kivételével minden CLIMMAR-tag a gépforgalom leállására vagy csökkenésére számít. Ezzel szemben a szervizforgalom fejlődése folytatódik.

Szintén számottevő tényező, hogy növekszik a készlet, különösen az új gépek esetében. A koronavírus-járvány idején gond volt a gépek beszerzése, ezért sok kereskedő többet rendelt a szokásosnál. A berendezések most rendelkezésre is állnak és kiküldik ezeket a kereskedőknek, de a vásárlói kedv megtorpant. A problémát az is tetézi, hogy magasak a kamatok Európa-szerte.

A kereskedők elégedettségi indexe

A 2023. április és május között immár 11 ország bevonásával zajlott az elégedettségi felmérés: Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, az Egyesült Királyság, valamint idén először Luxemburg és Svédország.

A felmérés célja nem az egyik márka összehasonlítása a másikkal, hanem az, hogy legyen megfelelő információ ahhoz, hogy javítani lehessen a szükséges területeken.

Az elégedettségi felmérés eredményét a legnagyobb gépmárkák esetében ITT lehet megnézni.

Indexkép: Agroinform