A védettségi igazolvány szerepe február 15-től az eddigiektől eltérő lesz: "átalakul" oltási igazolvánnyá. A döntés mögött az áll, hogy az átesettség fogalma mást jelent a koronavírus omikron variánsának megjelenése után, mint azt megelőzően.

Az MTI-n megjelent információ szerint a koronavíruson "átesettség fogalma" az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget.

Ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön. Új igazolványok kiadására nem lesz szükség, mert a QR-kód alapján ellenőrizhetőek lesznek az adatok.

Nem biztos, hogy oltottnak számítasz 2 oltással!

Február 15-től csak azok fognak oltottnak minősülni, akik megkapták a harmadik oltást, vagy csak kettő oltásuk van, de a másodikat 6 hónapon belül kapták. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.


Csökken a karanténban töltendő napok száma

A karanténkötelezettség időtartamát felnőttek esetében 7 napra csökkentik, illetve 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel fel is oldható. Az iskolai osztályokban megbetegedés esetén a karanténkötelezettség csak az oltatlanokra vonatkozik.

A legfrissebb számok a koronavírus-járvány hazai alakulásáról

9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 164 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 155 505 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 122 424 főre emelkedett.

2647 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen. Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a  kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Indexkép: Pixabay