Minden magyar gazda számára a legfontosabb eszköz a traktor, ennek ellenére októberben valamivel kevesebbet vettek belőle októberben, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legnépszerűbb márka viszont továbbra is a John Deere volt.

Támogatás nélkül nincsen gépállomány bővítés sem

Harsány Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének elnöke, valamint az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője Világgazdaság számára összefoglalta azt, amit mindenki tud: a gazdálkodók általában akkor vesznek gépet, amikor erre támogatást kapnak. Ilyenkor felpörög az értékesítés, ahogy akkor is megjön a vásárlási kedv, ha jövedelmező a gazdálkodás. Amennyiben ez a két dolog egybeesik, akkor az nagyon meg tudja dobni a piacot.

Már júliusban és augusztusban érzékeltek egy kis megtorpanást a piacon, amiből talán csak novemberben tudnak kilábalni a mezőgazdasági gépforgalmazók. Az utóbbi pár hétben ugyanis ismét egyre több az érdeklődés a gazdák részéről. Az Agrárminisztérium ugyanis végre közzétette a 2024-es pályázati menetrendet, így fény derült arra, hogy milyen ütemben és milyen támogatások várhatóak a jövő évben.


Az ukrán gabona a hibás?

A forgalom visszaeséséhez nem csak a támogatási csomagok kifutása járult hozzá, hanem az is, hogy a gabonaárak nagyon alacsonyak. A kereslet kicsi, ráadásul az ukrán tranzit nagy szállítási kapacitást foglal le, így még nagyobb probléma a termény kivitele az országból.

Főleg a 150 lóerősnél nagyobb gépeket viszik

A Megfosz elnöke szerint főleg profi és erős gazdaságok vásárolnak nagy teljesítményű és jól felszerelt gépeket. Ide csak a 150 lóerősnél nagyobb eszközök tartoznak, de a vezető szerint ez már általános trend, hiszen tíz éve, hogy az átlag évente 2-4 lóerővel emelkedik. Húsz éve még minden munkát MTZ 80-assal végeztek, manapság egy 120-130 lóerő alatti traktor már a szántóföldre se néz.

Kiemelte, hogy a kertészetben hasonló változások játszódnak le. Korábban 50-60 lóerő itt még nagynak számított, most már minden mezőgazdasági gép legalább 100-110 lóerős. Ez segíti a gazdákat abban, hogy hatékonyabb legyen a termelési folyamat.

Új trend

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentéséből kiderült, hogy az átalakulás hatással volt az első fél év kis és közepes teljesítményű traktorok forgalmára, ami jelentősen visszaesett. Ezzel szemben a 260 lóerő fölöttieké viszont radikálisan, több mint 60 százalékkal nőtt meg.

Jól látszik, hogy a traktorpiac idén nagyon hullámzó, míg az első negyedévben enyhe emelkedést tapasztaltak az eladásokban, addig áprilistól - a tavalyi év azonos időszakához képest - jócskán visszaesett az eladott gépek száma.

A gyártók gyors fellendülésben reménykednek - fotó: pexels.com

Mindenki John Deere traktor akar magának

A Carinfo adatai szerint októberben még mindig a John Deere gépeket keresték a legtöbben, de a New Holland, a Solis, a Kubota, valamint a Case is a népszerűbb márkák közé tartozott. A John Deere eladásai azért különösen érdekesek, mert az egy évvel korábbinál 69 darabbal, összesen 30-at vásároltak tőlük.

A New Hollandból 20 fogyott, ami 25-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A Solisból és a Kubotából 15-öt adtak el, míg a Case gyártótól 13 mezőgazdasági gépet vásároltak a magyar gazdák. Őket a listán a Fendt követi, amely 10 traktort értékesített.