Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az európai cukorárak – az energia nagymértékű drágulása és a rendkívüli időjárás által visszavetett répatermés miatt – szeptember közepén tízéves rekordmagasságba (londoni terminüzletekben tonnánként 622 euróra) emelkedtek, bár az EU-tagországok belső piacain még 15 százalékos emelkedés után sem haladják meg az 550 dollárt.

Szinte valamennyi elemzőt meglepte ez a drágulás, amely az átlagosnál jobb globális alapanyag-termés ellenére következett be. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a jövő év elejére Európában is cukorhiányt prognosztizálnak.

Ennek valószínűségére utal többek között az a tény, hogy hogy

az EU-27, mint a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, ebben az évben – a rendkívüli nyári szárazság és hőség miatt – a tavalyinál több mint egymillió tonnával kisebb (mintegy 16,4 millió tonna) cukorkihozatalra számíthat.

Az ugyancsak termelő, India esetében a kormány egyelőre csak 1,2 millió tonna cukor exportjára adott engedélyt. A kedvezőtlen időjárás a világ legnagyobb cukortermelőjének, Brazíliának a terméséből is kivette a vámot, így az ország a korábban becsült 40 millió tonna helyett csak 33 millió tonna cukrot tud előállítani, bár a betakarított cukornád nagyobbik részét – a nyersolaj árak esése miatt – bioetanol helyett cukortermelésre kívánja felhasználni. A New York-i terminüzletek folyamatosan követik a piaci helyzet alakulását, így az utóbbi hetekben a cukorárak egy fontra kalkulálva több mint 2 centtel (20,50 centre) emelkedtek.


A probléma a magyar fogyasztókat is érinti, az édességipar komoly válságba kerülhet többek között a cukor árának emelkedése miatt.

Ha ez így folytatódik, elbúcsúzhatunk a csokitól, kritikus helyzetben az édesipar

Indexkép: Pixabay