Az észak-koreai vezetés arra bátorítja a lakosságot, hogy az emberek saját ürülékükből készítsenek trágyát, mivel a mezőgazdasági ágazat a terményekhez szükséges műtrágya hiányával küzd. - írja az origo.hu az RT hírügynökség beszámolója alapján.

vetőmag

Észak-Koreában a mezőgazdasági ágazat a terményekhez szükséges műtrágya hiányával küzd — fotó: pixabay.com

Az egész ország mozgósítva lett a trágyagyártás érdekében

A Daily NK jelentése szerint mozgósították az egész országot a trágyagyártás miatt, hogy el tudják érni azokat a trágyatermelési kvótákat, amelyeket Phenjan vezetett be a múlt héten.

Az észak-koreai témákkal foglalkozó hírügynökség szerint a polgároknak 150 kilogramm trágyát kell "előállítaniuk", míg az állami üzemekben dolgozóknak 500 kilogramm trágyát kell biztosítaniuk  január 4. és január 14. között. A feladat kivitelezésének érdekében a hatóságok még az élelmiszerpiacok működési idejét is egy teljes órával csökkentették, hogy legyen elég idő a trágyatermelésre.

Akik teljesítik az előírt kvótát ösztönzésképpen még egy olyan igazolványt is kapnak, ami lehetővé teszi, hogy a trágyával kereskedhessenek.


Az ország trágya hiánytól szenved, küzdenek az elegendő trágya biztosításáért

Észak-Korea eddig Dél-Koreából és Kínából vásárolta fel a trágyát, de a kínai importot blokkolják, mert 2020 januárjában Észak-Korea lezárta határait a járvány miatt.  2021 márciusától Phenjan már a Dél-Koreából érkező trágyaszállítmányokat sem fogadja be, emiatt az első számú küzdelmet a trágya biztosítása jelenti a számukra.

Észak-Korea számára nem teljesen szokatlan az emberi ürülékből készült trágya, hiszen már év elején arra kérték a gazdákat, hogy naponta a komposzt előállításához két liter vizelettel járuljanak hozzá.

műtrágya hiány

Az ország folyamatos gazdasági nehézségekkel, élelmiszerhiánnyal, alacsony termésátlagokkal néz szembe — fotó: pixabay.com

Gyenge termés, élelmiszerhiány - a házi trágyagyártás igencsak elmarad

Az ország folyamatos gazdasági nehézségekkel, élelmiszerhiánnyal, alacsony termésátlagokkal küzd, ami igencsak kérdésessé teszi a trágyakvóták teljesítésének sikerességét. A gyenge termést  a külföldről ritkán érkező szállítmányok sem tudják pótolni, ami Kim Dzsongunt a nemzet vezetőjét arra késztette, hogy már tavaly nyáron elismerje, hogy Észak-Koreában "feszült" az élelmezési helyzet.

A rossz termést követően az élelmiszerválság továbbra is súlyos, Kínából is egyre több humanitárius segélyszállítmány érkezik az országba - állította októberben a Reuters egy elemzőkre és egy ENSZ-szakértőre hivatkozó jelentése.

wc

Észak-Korea számára nem teljesen szokatlan az emberi ürülékből készült trágya — fotó: pixabay.com

Az emberi ürülék, azaz új nevén a "bioszilárd hulladék" nagyon értékes anyag

Az emberi ürüléket "bioszilárd hulladék"-nak nevezte el az  Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége. Széles körű használatára ösztönöz mindenkit, mert olcsó és hatékony módja lehet a növények trágyázásának és egyúttal az emberi hulladék újrahasznosításának is. Persze ennek lehetnek élelmiszer-biztonsági aggályai is, de megfelelő kezeléssel ezek kiküszöbölhetőek.

Az emberi ürülék és az élővilág által produkált növényi és állati eredetű biomassza kifejezetten értékes anyagok - az ökoszisztéma anyag- és energiaforgalmának nélkülözhetetlen részét képezik.

trágyázás

Az élővilág által produkált növényi és állati eredetű biomassza kifejezetten értékes anyagokat tartalmaz — fotó: pixabay.com

Az emberi ürülék szélesebb körű mezőgazdasági felhasználása a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat

Az emberi ürülék összegyűjtésének és elszállításának 4–5 ezer éves múltja van, így az észak-koreai kezdeményezés, annak ellenére is, hogy elsőre bizarrnak hat, mégsem szokatlan. Tudósok szerint a talajok csökkenő termőképessége, a Föld éves talajvesztesége, és a műtrágyák előállításához szükséges anyag- és energiaigény miatt az emberi ürülék szélesebb körű mezőgazdasági felhasználása a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat.